Топ-10 найкращих простих рецептів вина в домашніх умовах
Теоретично зробити вино дуже просто. Дріжджі зустрічаються з виноградним соком у середовищі, що сприяє ферментації. Вперше вино було відкрито завдяки щасливому випадку тисячі років тому: природні дріжджі під дією вітру осідали на гронах роздавленого винограду. Незабаром після цього перехожий зупиняється і нахиляється, щоб спробувати… і йому подобається те, що він виявив.
Сучасне виноробство – це поєднання наукового підходу та мистецтва. Домашнє виноробство знаходиться десь між цікавим мандрівником кам’яного віку та сучасним виноробом, який застосовує передові технології.
Домашнє вино можна готувати із різних фруктів і навіть овочів. У цій статті ми поділимося з вами 10 цікавими рецептами цього напою.
1. Домашнє вино з винограду
Класичне вино готують із винограду. Зробити це можна й у домашніх умовах. Якщо дотримуватися технології виробництва, вийде дуже смачний і якісний напій.
Для приготування вам знадобиться:
близько 10 кг ягід, відокремлених від грон;
50-200 г цукру на 1 л виноградного соку, залежно від бажаної солодощі;
може знадобитися невелика кількість води.
Відзначимо, що вода погіршує смак і може сповільнити бродіння. Її додають лише в окремих випадках.
Збирайте лише стиглі ягоди. Робіть це сонячного дня, і бажано, щоб за пару днів до збору теж не було дощів. Річ у тому, що на шкірці винограду присутні дикі дріжджі, що покращують бродіння. Дощ змиває їх і потрібен час, щоб вони знову утворилися.
Переберіть ягоди, видаляючи недозрілі та підгнили. Роздавіть їх качалкою чи руками. Досвідчені винороби рекомендують саме другий спосіб. Коли ви давите виноград руками, кісточки залишаються цілими, і вино не гірчить. Якщо вино виготовляєте у великих обсягах, не обійтися без виноградного преса.
Після того, як ягоди роздавлені, їх складають у ємність із широким горлом, накривають марлею або схожою матерією. Регулярно перемішуйте сусло, щоб не розпочався процес окислення. Через кілька днів сік почне тинятися. Його необхідно злити, а ягоди, що залишилися, добре віджати. Сік можна пропустити через марлю кілька разів, щоби винні дріжджі отримали більше кисню.
Сік, що вийшов, поміщають в ємність для бродіння, ставлять в темне і тепле місце. На шийку ємності надягають гідрозатвор, щоб видаляти вуглекислий газ. Приблизно раз на тиждень можна додавати цукор невеликими порціями. При цьому можна випробовувати вино, щоб отримати бажаний рівень солодощі.
Коли активний процес бродіння закінчиться, не розливайте напій одразу. Зачекайте кілька днів, поки осад не опуститься — так ви отримаєте чистіше вино. Тепер залишається дочекатися дображування, яке часто називають дозріванням. Процес може зайняти від 30 до 380 днів, проте тільки вам вирішувати, коли зупинити доброживання та розлити вино по пляшках.
- дотримуючись технології приготування, ви отримаєте класичний смак;
- використовуючи різний виноград, ви можете зробити червоне чи біле вино;
- регулюючи кількість цукру, ви зробите сухе, напівсухе, напівсолодке чи десертне вино;
- напій може зберігатись дуже довго.
Створюйте улюблені уподобання з різних сортів винограду.
2. Домашнє яблучне вино
Вино із яблук приготувати дуже просто. Воно виходить досить легким – фортеця зазвичай не перевищує 10-12 градусів. Зважайте на те, що вихід вина виходить не дуже великим. Мінімальний обсяг яблук, який доведеться переробити, – 20 кг. На 1 л соку вам знадобиться до 200 г цукру.
Перед початком роботи необов’язково мити плоди, їх можна просто протерти. Обов’язково видаляйте серединку з кісточками. Вони не тільки дають гіркоту, а й виділяють отруйний амигдалін при роздавлюванні.
Видавити сік можна звичайною соковижималкою. Важливо, щоб її давить поверхня була зроблена з нержавіючої сталі. Цей матеріал не вбирає запахів і не впливає на смакові якості майбутнього вина. Сталевий або алюмінієвий посуд не підходить.
Отриманий сік помістіть у ємність із широким горлом і перев’яжіть його марлею. Протягом перших 3-4 діб потрібно перемішувати вміст щодня.
На третій-четвертий день тверді частини яблук піднімуться на поверхню. Тепер їх легко видалити. Ви можете додатково віджати сік, перш ніж викинути. У ємності залишиться лише сік та плівка невеликої товщини. Підбирайте діаметр ємності таким чином, щоб товщина плівки не перевищувала 3-5 мм.
Враховуйте сорт та насолоду яблук, які ви використовуєте. Від цього залежатиме кількість цукру, яка вам знадобиться. Якщо ви переборщите з цукром, процес бродіння може сповільнитись і навіть зупинитися. Щоб не ризикувати, можна додати близько 300 г цукру, встановити гідрозатвор і залишити сік бродити. Через 3-4 діб спробуйте його на солодощі. Можна додати ще близько 300 г цукру. Зачекайте ще кілька днів і спробуйте знову. Якщо солодощі ще недостатньо, ви можете додати більше цукру. Після цього вино залишають до закінчення процесу бродіння.
Коли бродіння зупинилося, вино треба злити та процідити. Перелийте його в ємність для дображивания і залиште у темному місці. Дозріває напій протягом 3-4 місяців.
Яблучне вино відрізняється легким смаком, приємним післясмаком з квітковими нотками;
- порівняно з виноградним вином час дозрівання коротший;
- просте приготування.
- Для вина підійдуть як солодкі, і кислі сорти яблук. Все залежить від ваших уподобань.
3. Вино з вишні
Для вина добре підходять чорні кислі плоди. Однак, якщо у вас є інший сорт, він теж підійде — головне, щоб вишні були стиглими. Їх потрібно добре переробити: видалити плоди, що підгнили та зіпсовані, гілочки. Видаліть кісточки, однак є невеликий лайфхак: щоб отримати терпкіший смак, ви можете залишити їх невелику кількість. Вони повністю безпечні для організму, адже у складі немає отруйних речовин.
Ємності для бродіння необхідно продезінфікувати: обдати окропом і витерти насухо.
Щоб отримати збалансований смак, ви можете взяти такі пропорції:
- 3 кг вишні без кісточок;
- 4 л чистої м’якої води;
- 1,5 кг цукру.
Використовуйте трохи теплу воду, температурою приблизно 25-29 °C. Залийте їй вишню та додайте близько 500 г цукру (до третини від загального обсягу). Важливо добре перемішати вміст, щоб усі складові об’єдналися. Після цього можна відправити ємність у тепле та темне місце на 3-5 днів. Для стабільного процесу бродіння температура повинна опускатися нижче 18 °C.
Якщо ви все зробили правильно, процес розпочнеться першого ж дня. Відразу почне утворюватися піна. Достатньо перемішати вміст, щоб прибрати його. За кілька днів можна злити рідину, а самі ягоди добре віджати. У сік, що вийшов, необхідно додати ще близько 500 г цукру. Тепер можна встановити гідрозатвор і залишити сік бродити.
Через 5 днів ви можете додати цукор, що залишився. Тепер можна залишити вино до закінчення бродіння. Процес триватиме до півтора місяця. Коли бродіння зупиниться, обов’язково спробуйте вино. Якщо смак занадто кислий, можна додати ще трохи цукру та залишити вино для дозрівання.
Вишневе вино дозріває досить довго. У вас піде від пів року до року, щоб максимально розкрити смак.
- Смак виходить кислуватим, з легким ягідним післясмаком. Для терпкості можна додати трохи кісточок.
- Напій має універсальний смак, підходить для аперитиву, поєднується з м’ясними та рибними стравами.
- Можна використовувати практично будь-яку стиглу вишню.
Для домашнього приготування ви можете придбати спеціальне обладнання у нашому магазині.
4. Вино з кабачків
Цей оригінальний напій має аромат зелені та відрізняється тонким смаком. Однак крім кабачків будуть потрібні інші інгредієнти. Повний список:
- 2 кг стиглих кабачків;
- 3 лимони;
- 1 кг цукру;
- 4 л води;
- 50 г родзинки.
Родзинки необхідні для закваски. Додайте його в 150 мл води, туди відправте 25 г цукру. Через 2-3 дні закваска буде готова. Тепер можна подрібнити кабачки, залити окропом і залишити на добу.
У цю ємність додайте лимон, закваску, 500 г цукру. Тепер можна встановити гідрозатвор і залишити вміст бродити. Кожні 5 днів можна додавати по 500 г цукру. Бродіння триває від місяця до двох при температурі 18-29 °C.
- легкий та приємний смак;
- можна додати спирт – це мало вплине на смак.
Вино дозріває 3-4 місяці у темному місці.
5. Вино з абрикосів
Абрикосове вино має яскравий смак, а приготувати його досить легко. Кісточки обов’язково видаляють – синильна кислота в їхньому складі небезпечна для здоров’я. Найкраще для вина підійдуть стиглі та соковиті плоди. Їх розминають руками, щоб одержати однорідної маси. До неї потрібно додати воду із розрахунку 0.5 л на 1 кг абрикос. Також можна додати цукор, але його кількість залежить від сорту абрикосу та очікувань від вина. У середньому це 300 г на 1 кг плодів.
Протягом перших 5 днів бродіння сусло заважають раз на добу. Після цього терміну можна додати ще цукру. Залишається дочекатися поки зупиниться бродіння, відцідити осад і відправити вино на дозрівання. Воно має яскраві смакові якості та легкий колір.
- освіжаючі нотки у смаку;
- термін зберігання до 5 років;
- добре поєднується з різними стравами.
Якщо ви використовуєте солодкі абрикоси, важливо не переборщити із цукром.
6. Вино з аґрусу
Для вина підійде свіжозібраний, стиглий, але не перезрілий аґрус. Ягоди мають бути чистими, без плісняви. Плоди дають не так багато соку, тому його можна розбавити водою або цукровим сиропом у пропорціях 1 частина рідини до 4 частин соку. Лайфхак: замість води додати сік смородини чи малини.
Кількість цукру в сиропі не повинна бути занадто великою – 300-500 г на 1 кг аґрусу. Активне бродіння триває 25-45 днів, а дозрівання проходить протягом 2-3 місяців.
- швидке бродіння;
- можна додати соки інших ягід;
- легке та приємне вино.
Щоб збільшити міцність, можна додати трохи спирту.
7. Рецепт вина з малини
Малина – солодка ягода, але дріжджів у ній небагато. Вино виходить не дуже міцним, до 8-10 градусів. Щоб отримати смачне вино, беріть тільки стиглі ягоди й дотримуйтесь пропорцій:
- 1 частина малини;
- 1 частина води;
- 0,5 частин цукру.
Однак не варто одразу змішувати всі інгредієнти. У м’якуш додайте приблизно дві третини води і трохи більше половини цукру від загального обсягу. Встановіть гідрозатвор і залиште сусло блукати 7-10 днів. Після цього відцідіть сік, додайте воду і цукор, що залишилася. Знову встановіть гідрозатвор і залиште рідину бродити ще 30-45 днів. Після цього терміну вона світлішає. Тепер залишається поставити вино у темне місце для дозрівання. На це піде 3-6 місяців.
- легкий ягідний смак;
- просте приготування;
- тривалий термін зберігання.
Якщо ви хочете отримати насичений аромат, витримуйте вино щонайменше 5 місяців.
8. Рецепт сливового вина
Сливи незаслужено здобули репутацію невідповідних плодів для вина. Напій виходить дуже ароматним, із цікавим смаком. Причина непопулярності в тому, що сливи містять багато пектину. Ця речовина робить їхню м’якоть желеподібною, і отримати сік зі злив досить складно. Однак є й зворотний бік — у сливах багато цукру, тому бродіння буде активним.
Пропорції:
- 10 частин сливи без кісточок;
- 1 частина води;
- 100-200 г цукру на кожен кілограм злив.
Плоди розминають та заливають водою в пропорціях 1 до 1, залишають на 2-3 дні, регулярно помішуючи. Після закінчення цього терміну рідину відціджують, додають приблизно половину цукру. Тепер можна встановити гідрозасувка та відправити сік на бродіння. Цукор, що залишився, ділять приблизно на 4 частини і додають через кожні 4-5 днів. Вино бродить до 2 місяців, а дображивание займає ще 2-3 місяці.
- насичений рубіновий колір;
- характерні сливові нотки у смаку;
- підходить до різних страв.
Солодке вино сливове відмінно підійде до десертів.
9. Домашнє вино із чорної смородини
У приготуванні смородини вина важливе місце займає підготовка. На поверхні смородини є природні дріжджі, які легко змиваються. Через це ягоди не можна мити, але необхідно ретельно очистити їх від гілочок, листя та сміття.
Пропорції:
- 5 частин ягід;
- 7 частин води;
- 3 частини цукру.
У воді розчиняють половину підготовленого цукру і заливають сиропом подрібнені ягоди. Місткість накривають марлею і залишають на 2-3 дні, регулярно помішуючи. Поява бульбашок означає, що процес бродіння запустився. Рідина відціджують у ємність з вузькою шийкою і встановлюють гідрозамикач. Вино бродить до 30 днів, протягом яких можна трьома порціями додати приблизно 200 г цукру на 1 літр рідини. Відціджене вино дозріває ще 2-3 місяці.
- просте приготування;
- чудовий аперитив.
Додати міцності можна спиртом чи горілкою.
10. Домашнє вино з полуниці
Полуничне вино просте в приготуванні, тому рецепт підійде для виноробів-початківців. Вам знадобиться:
- 3 частини полуниці;
- 3 частини води;
- 2 частини цукру.
Щоб посилити процес бродіння, можна додати 30 г родзинок на кожний кілограм полуниці. Перед початком приготування ягоди ретельно миють і відокремлюють від зеленої плодоніжки. Полуницю необхідно розім’яти в емальованому або дерев’яному посуді, але сталеві ємності не підійдуть – вони можуть вплинути на смак напою.
Пюре, що вийшло, заливають теплою водою, додають цукор. Накриту марлею ємність залишають у темному місці приблизно тиждень, щоб запустити процес бродіння. Вино потрібно заважати дерев’яною ложкою раз на добу. Через тиждень рідину можна відцідити, додати ще 250 г цукру на літр вина. Тепер вино блукатиме до 30 днів.
Напій, що вийшов, відціджують і розливають в тару для дозрівання. Процес триватиме до 3 місяців. За цим же рецептом можна приготувати вино із суниці – воно вийде ароматнішим.
- просте приготування;
- приємний аромат;
- середня фортеця.
Ці прості рецепти підійдуть для початківців і досвідченіших виноробів. Якщо ви хочете відкрити нові смаки, не бійтеся експериментувати, адже вино можна приготувати з різних ягід та фруктів. А іноді й овочів, що підтверджує рецепт вина із кабачків. Використовуйте готові технології або створюйте власні шедеври, адже не дарма виноробство називають мистецтвом.
Коментарі закриті.