Ми працюємо
м. Одеса,
вул. Бугаївська, 25
Пн-Пт: 8:00-17:00
Сб-Нд: вихідний

Топ-10 найкращих простих рецептів вина в домашніх умовах

Теоретично зробити вино дуже просто. Дріжджі зустрічаються з виноградним соком у середовищі, що сприяє ферментації. Вперше вино було відкрито завдяки щасливому випадку тисячі років тому: природні дріжджі під дією вітру осідали на гронах роздавленого винограду. Незабаром після цього перехожий зупиняється і нахиляється, щоб спробувати… і йому подобається те, що він виявив.

Сучасне виноробство – це поєднання наукового підходу та мистецтва. Домашнє виноробство знаходиться десь між цікавим мандрівником кам’яного віку та сучасним виноробом, який застосовує передові технології.

Домашнє вино можна готувати із різних фруктів і навіть овочів. У цій статті ми поділимося з вами 10 цікавими рецептами цього напою.

1. Домашнє вино з винограду

Класичне вино готують із винограду. Зробити це можна й у домашніх умовах. Якщо дотримуватися технології виробництва, вийде дуже смачний і якісний напій.

Для приготування вам знадобиться:

близько 10 кг ягід, відокремлених від грон;

50-200 г цукру на 1 л виноградного соку, залежно від бажаної солодощі;

може знадобитися невелика кількість води.

Відзначимо, що вода погіршує смак і може сповільнити бродіння. Її додають лише в окремих випадках.

Збирайте лише стиглі ягоди. Робіть це сонячного дня, і бажано, щоб за пару днів до збору теж не було дощів. Річ у тому, що на шкірці винограду присутні дикі дріжджі, що покращують бродіння. Дощ змиває їх і потрібен час, щоб вони знову утворилися.

Переберіть ягоди, видаляючи недозрілі та підгнили. Роздавіть їх качалкою чи руками. Досвідчені винороби рекомендують саме другий спосіб. Коли ви давите виноград руками, кісточки залишаються цілими, і вино не гірчить. Якщо вино виготовляєте у великих обсягах, не обійтися без виноградного преса.

Після того, як ягоди роздавлені, їх складають у ємність із широким горлом, накривають марлею або схожою матерією. Регулярно перемішуйте сусло, щоб не розпочався процес окислення. Через кілька днів сік почне тинятися. Його необхідно злити, а ягоди, що залишилися, добре віджати. Сік можна пропустити через марлю кілька разів, щоби винні дріжджі отримали більше кисню.

Сік, що вийшов, поміщають в ємність для бродіння, ставлять в темне і тепле місце. На шийку ємності надягають гідрозатвор, щоб видаляти вуглекислий газ. Приблизно раз на тиждень можна додавати цукор невеликими порціями. При цьому можна випробовувати вино, щоб отримати бажаний рівень солодощі.

Коли активний процес бродіння закінчиться, не розливайте напій одразу. Зачекайте кілька днів, поки осад не опуститься — так ви отримаєте чистіше вино. Тепер залишається дочекатися дображування, яке часто називають дозріванням. Процес може зайняти від 30 до 380 днів, проте тільки вам вирішувати, коли зупинити доброживання та розлити вино по пляшках.

  • дотримуючись технології приготування, ви отримаєте класичний смак;
  • використовуючи різний виноград, ви можете зробити червоне чи біле вино;
  • регулюючи кількість цукру, ви зробите сухе, напівсухе, напівсолодке чи десертне вино;
  • напій може зберігатись дуже довго.

Створюйте улюблені уподобання з різних сортів винограду.

2. Домашнє яблучне вино

Топ-10 найкращих простих рецептів вина в домашніх умовах

Вино із яблук приготувати дуже просто. Воно виходить досить легким – фортеця зазвичай не перевищує 10-12 градусів. Зважайте на те, що вихід вина виходить не дуже великим. Мінімальний обсяг яблук, який доведеться переробити, – 20 кг. На 1 л соку вам знадобиться до 200 г цукру.

Перед початком роботи необов’язково мити плоди, їх можна просто протерти. Обов’язково видаляйте серединку з кісточками. Вони не тільки дають гіркоту, а й виділяють отруйний амигдалін при роздавлюванні.

Видавити сік можна звичайною соковижималкою. Важливо, щоб її давить поверхня була зроблена з нержавіючої сталі. Цей матеріал не вбирає запахів і не впливає на смакові якості майбутнього вина. Сталевий або алюмінієвий посуд не підходить.

Отриманий сік помістіть у ємність із широким горлом і перев’яжіть його марлею. Протягом перших 3-4 діб потрібно перемішувати вміст щодня.

На третій-четвертий день тверді частини яблук піднімуться на поверхню. Тепер їх легко видалити. Ви можете додатково віджати сік, перш ніж викинути. У ємності залишиться лише сік та плівка невеликої товщини. Підбирайте діаметр ємності таким чином, щоб товщина плівки не перевищувала 3-5 мм.

Враховуйте сорт та насолоду яблук, які ви використовуєте. Від цього залежатиме кількість цукру, яка вам знадобиться. Якщо ви переборщите з цукром, процес бродіння може сповільнитись і навіть зупинитися. Щоб не ризикувати, можна додати близько 300 г цукру, встановити гідрозатвор і залишити сік бродити. Через 3-4 діб спробуйте його на солодощі. Можна додати ще близько 300 г цукру. Зачекайте ще кілька днів і спробуйте знову. Якщо солодощі ще недостатньо, ви можете додати більше цукру. Після цього вино залишають до закінчення процесу бродіння.

Коли бродіння зупинилося, вино треба злити та процідити. Перелийте його в ємність для дображивания і залиште у темному місці. Дозріває напій протягом 3-4 місяців.

Яблучне вино відрізняється легким смаком, приємним післясмаком з квітковими нотками;

  • порівняно з виноградним вином час дозрівання коротший;
  • просте приготування.
  • Для вина підійдуть як солодкі, і кислі сорти яблук. Все залежить від ваших уподобань.

3. Вино з вишні

Для вина добре підходять чорні кислі плоди. Однак, якщо у вас є інший сорт, він теж підійде — головне, щоб вишні були стиглими. Їх потрібно добре переробити: видалити плоди, що підгнили та зіпсовані, гілочки. Видаліть кісточки, однак є невеликий лайфхак: щоб отримати терпкіший смак, ви можете залишити їх невелику кількість. Вони повністю безпечні для організму, адже у складі немає отруйних речовин.

Ємності для бродіння необхідно продезінфікувати: обдати окропом і витерти насухо.

Щоб отримати збалансований смак, ви можете взяти такі пропорції:

  1. 3 кг вишні без кісточок;
  2. 4 л чистої м’якої води;
  3. 1,5 кг цукру.

Використовуйте трохи теплу воду, температурою приблизно 25-29 °C. Залийте їй вишню та додайте близько 500 г цукру (до третини від загального обсягу). Важливо добре перемішати вміст, щоб усі складові об’єдналися. Після цього можна відправити ємність у тепле та темне місце на 3-5 днів. Для стабільного процесу бродіння температура повинна опускатися нижче 18 °C.

Якщо ви все зробили правильно, процес розпочнеться першого ж дня. Відразу почне утворюватися піна. Достатньо перемішати вміст, щоб прибрати його. За кілька днів можна злити рідину, а самі ягоди добре віджати. У сік, що вийшов, необхідно додати ще близько 500 г цукру. Тепер можна встановити гідрозатвор і залишити сік бродити.

Через 5 днів ви можете додати цукор, що залишився. Тепер можна залишити вино до закінчення бродіння. Процес триватиме до півтора місяця. Коли бродіння зупиниться, обов’язково спробуйте вино. Якщо смак занадто кислий, можна додати ще трохи цукру та залишити вино для дозрівання.

Вишневе вино дозріває досить довго. У вас піде від пів року до року, щоб максимально розкрити смак.

  • Смак виходить кислуватим, з легким ягідним післясмаком. Для терпкості можна додати трохи кісточок.
  • Напій має універсальний смак, підходить для аперитиву, поєднується з м’ясними та рибними стравами.
  • Можна використовувати практично будь-яку стиглу вишню.

Для домашнього приготування ви можете придбати спеціальне обладнання у нашому магазині.

4. Вино з кабачків

Цей оригінальний напій має аромат зелені та відрізняється тонким смаком. Однак крім кабачків будуть потрібні інші інгредієнти. Повний список:

  1. 2 кг стиглих кабачків;
  2. 3 лимони;
  3. 1 кг цукру;
  4. 4 л води;
  5. 50 г родзинки.

Родзинки необхідні для закваски. Додайте його в 150 мл води, туди відправте 25 г цукру. Через 2-3 дні закваска буде готова. Тепер можна подрібнити кабачки, залити окропом і залишити на добу.

У цю ємність додайте лимон, закваску, 500 г цукру. Тепер можна встановити гідрозатвор і залишити вміст бродити. Кожні 5 днів можна додавати по 500 г цукру. Бродіння триває від місяця до двох при температурі 18-29 °C.

  • легкий та приємний смак;
  • можна додати спирт – це мало вплине на смак.

Вино дозріває 3-4 місяці у темному місці.

5. Вино з абрикосів

Абрикосове вино має яскравий смак, а приготувати його досить легко. Кісточки обов’язково видаляють – синильна кислота в їхньому складі небезпечна для здоров’я. Найкраще для вина підійдуть стиглі та соковиті плоди. Їх розминають руками, щоб одержати однорідної маси. До неї потрібно додати воду із розрахунку 0.5 л на 1 кг абрикос. Також можна додати цукор, але його кількість залежить від сорту абрикосу та очікувань від вина. У середньому це 300 г на 1 кг плодів.

Протягом перших 5 днів бродіння сусло заважають раз на добу. Після цього терміну можна додати ще цукру. Залишається дочекатися поки зупиниться бродіння, відцідити осад і відправити вино на дозрівання. Воно має яскраві смакові якості та легкий колір.

  • освіжаючі нотки у смаку;
  • термін зберігання до 5 років;
  • добре поєднується з різними стравами.

Якщо ви використовуєте солодкі абрикоси, важливо не переборщити із цукром.

6. Вино з аґрусу

Топ-10 найкращих простих рецептів вина в домашніх умовах - фото1

Для вина підійде свіжозібраний, стиглий, але не перезрілий аґрус. Ягоди мають бути чистими, без плісняви. Плоди дають не так багато соку, тому його можна розбавити водою або цукровим сиропом у пропорціях 1 частина рідини до 4 частин соку. Лайфхак: замість води додати сік смородини чи малини.

Кількість цукру в сиропі не повинна бути занадто великою – 300-500 г на 1 кг аґрусу. Активне бродіння триває 25-45 днів, а дозрівання проходить протягом 2-3 місяців.

  • швидке бродіння;
  • можна додати соки інших ягід;
  • легке та приємне вино.

Щоб збільшити міцність, можна додати трохи спирту.

7. Рецепт вина з малини

Малина – солодка ягода, але дріжджів у ній небагато. Вино виходить не дуже міцним, до 8-10 градусів. Щоб отримати смачне вино, беріть тільки стиглі ягоди й дотримуйтесь пропорцій:

  1. 1 частина малини;
  2. 1 частина води;
  3. 0,5 частин цукру.

Однак не варто одразу змішувати всі інгредієнти. У м’якуш додайте приблизно дві третини води і трохи більше половини цукру від загального обсягу. Встановіть гідрозатвор і залиште сусло блукати 7-10 днів. Після цього відцідіть сік, додайте воду і цукор, що залишилася. Знову встановіть гідрозатвор і залиште рідину бродити ще 30-45 днів. Після цього терміну вона світлішає. Тепер залишається поставити вино у темне місце для дозрівання. На це піде 3-6 місяців.

  • легкий ягідний смак;
  • просте приготування;
  • тривалий термін зберігання.

Якщо ви хочете отримати насичений аромат, витримуйте вино щонайменше 5 місяців.

8. Рецепт сливового вина

Сливи незаслужено здобули репутацію невідповідних плодів для вина. Напій виходить дуже ароматним, із цікавим смаком. Причина непопулярності в тому, що сливи містять багато пектину. Ця речовина робить їхню м’якоть желеподібною, і отримати сік зі злив досить складно. Однак є й зворотний бік — у сливах багато цукру, тому бродіння буде активним.

Пропорції:

  1. 10 частин сливи без кісточок;
  2. 1 частина води;
  3. 100-200 г цукру на кожен кілограм злив.

Плоди розминають та заливають водою в пропорціях 1 до 1, залишають на 2-3 дні, регулярно помішуючи. Після закінчення цього терміну рідину відціджують, додають приблизно половину цукру. Тепер можна встановити гідрозасувка та відправити сік на бродіння. Цукор, що залишився, ділять приблизно на 4 частини і додають через кожні 4-5 днів. Вино бродить до 2 місяців, а дображивание займає ще 2-3 місяці.

  • насичений рубіновий колір;
  • характерні сливові нотки у смаку;
  • підходить до різних страв.

Солодке вино сливове відмінно підійде до десертів.

9. Домашнє вино із чорної смородини

Топ-10 найкращих простих рецептів вина в домашніх умовах - фото3

У приготуванні смородини вина важливе місце займає підготовка. На поверхні смородини є природні дріжджі, які легко змиваються. Через це ягоди не можна мити, але необхідно ретельно очистити їх від гілочок, листя та сміття.

Пропорції:

  1. 5 частин ягід;
  2. 7 частин води;
  3. 3 частини цукру.

У воді розчиняють половину підготовленого цукру і заливають сиропом подрібнені ягоди. Місткість накривають марлею і залишають на 2-3 дні, регулярно помішуючи. Поява бульбашок означає, що процес бродіння запустився. Рідина відціджують у ємність з вузькою шийкою і встановлюють гідрозамикач. Вино бродить до 30 днів, протягом яких можна трьома порціями додати приблизно 200 г цукру на 1 літр рідини. Відціджене вино дозріває ще 2-3 місяці.

  • просте приготування;
  • чудовий аперитив.

Додати міцності можна спиртом чи горілкою.

10. Домашнє вино з полуниці

Полуничне вино просте в приготуванні, тому рецепт підійде для виноробів-початківців. Вам знадобиться:

  1. 3 частини полуниці;
  2. 3 частини води;
  3. 2 частини цукру.

Щоб посилити процес бродіння, можна додати 30 г родзинок на кожний кілограм полуниці. Перед початком приготування ягоди ретельно миють і відокремлюють від зеленої плодоніжки. Полуницю необхідно розім’яти в емальованому або дерев’яному посуді, але сталеві ємності не підійдуть – вони можуть вплинути на смак напою.

Пюре, що вийшло, заливають теплою водою, додають цукор. Накриту марлею ємність залишають у темному місці приблизно тиждень, щоб запустити процес бродіння. Вино потрібно заважати дерев’яною ложкою раз на добу. Через тиждень рідину можна відцідити, додати ще 250 г цукру на літр вина. Тепер вино блукатиме до 30 днів.

Напій, що вийшов, відціджують і розливають в тару для дозрівання. Процес триватиме до 3 місяців. За цим же рецептом можна приготувати вино із суниці – воно вийде ароматнішим.

  • просте приготування;
  • приємний аромат;
  • середня фортеця.

Ці прості рецепти підійдуть для початківців і досвідченіших виноробів. Якщо ви хочете відкрити нові смаки, не бійтеся експериментувати, адже вино можна приготувати з різних ягід та фруктів. А іноді й овочів, що підтверджує рецепт вина із кабачків. Використовуйте готові технології або створюйте власні шедеври, адже не дарма виноробство називають мистецтвом.

Форма зворотнього зв'язку

Топ-10 лучших простых рецептов вина в домашних условиях

 

Теоретически сделать вино очень просто. Дрожжи встречаются с виноградным соком в среде, способствующей ферментации. Впервые вино было открыто по счастливой случайности тысячи лет назад: естественные дрожжи под действием ветра оседали на гроздь раздавленного винограда. Вскоре после этого прохожий останавливается и наклоняется, чтобы попробовать… и ему нравится то, что он обнаружил.

Современное виноделие — это сочетание научного подхода и искусства. Домашнее виноделие находится где-то между любопытным странником каменного века и современным виноделом, который применяет передовые технологии.

Домашнее вино можно готовить из разных фруктов и даже овощей. В этой статье мы поделимся с вами 10 интересными рецептами этого напитка.

1. Домашнее вино из винограда

Классическое вино готовят из винограда. Сделать это можно и в домашних условиях. Если соблюдать технологию производства, получится очень вкусный и качественный напиток.

Для приготовления вам понадобится:

  • около 10 кг ягод, отделенных от гроздей;
  • 50‒200 г сахара на 1 л виноградного сока, в зависимости от желаемой сладости;
  • может потребоваться небольшое количество воды.

Отметим, что вода ухудшает вкус и может замедлить брожение. Ее добавляют только в редких случаях.

Собирайте только спелые ягоды. Делайте это в солнечный день, и желательно, чтобы за пару дней до сбора тоже не было дождей. Дело в том, что на кожице винограда присутствуют дикие дрожжи, улучшающие брожение. Дождь смывает их, и требуется время, чтобы они снова образовались.

Переберите ягоды, удаляя недозревшие и подгнившие. Раздавите их скалкой или руками. Опытные виноделы рекомендуют именно второй способ. Когда вы давите виноград руками, косточки остаются целыми, и вино не будет горчить. Если производите вино в больших объемах, не обойтись без виноградного пресса.

После того как ягоды раздавлены, их складывают в емкость с широким горлом, накрывают марлей или похожей материей. Регулярно перемешивайте сусло, чтобы там не начался процесс окисления. Спустя несколько дней сок начнет бродить. Его необходимо слить, а оставшиеся ягоды хорошо отжать. Сок можно пропустить через марлю несколько раз, чтобы винные дрожжи получили больше кислорода.

Получившийся сок помещают в емкость для брожения, ставят в темное и теплое место. На горлышко емкости надевают гидрозатвор, чтобы удалять углекислый газ. Примерно раз в неделю можно добавлять сахар небольшими порциями. При этом можно пробовать вино, чтобы получить желаемый уровень сладости.

Когда активный процесс брожения закончится, не разливайте напиток сразу. Подождите несколько дней, пока не опустится осадок — так вы получите более чистое вино. Теперь остается дождаться дображивания, которое часто называют созреванием. Процесс может занять от 30 до 380 дней, однако только вам решать, когда остановить дображивание и разлить вино по бутылкам.

  • соблюдая технологию приготовления, вы получите классический вкус;
  • используя разный виноград, вы можете сделать красное или белое вино;
  • регулируя количество сахара, вы сделаете сухое, полусухое, полусладкое или десертное вино;
  • напиток может храниться очень долго.

Создавайте любимые вкусы из разных сортов винограда.

2. Домашнее яблочное вино

Топ-10 лучших простых рецептов вина в домашних условиях

Вино из яблок приготовить очень просто. Оно получается достаточно легким — крепость обычно не превышает 10‒12 градусов. Учитывайте, что выход вина получается не очень большим. Минимальный объем яблок, который придется переработать, — 20 кг. На 1 л сока вам понадобится до 200 г сахара.

Перед началом работы необязательно мыть плоды, их можно просто протереть. Обязательно удаляйте серединку с косточками. Они не только дают горечь, но и выделяют ядовитый амигдалин при раздавливании.

Выдавить сок можно обычной соковыжималкой. Важно, чтобы ее давящая поверхность была сделана из нержавеющей стали. Этот материал не впитывает запахи и не влияет на вкусовые качества будущего вина. Стальная или алюминиевая посуда не подходит.

Полученный сок поместите в емкость с широким горлом и перевяжите его марлей. В течение первых 3‒4 суток нужно перемешивать содержимое раз в день.

На третий-четвертый день твердые части яблок поднимутся на поверхность. Теперь их легко удалить. Вы можете дополнительно отжать из них сок, прежде чем выбросить. В емкости останется лишь сок и пленка небольшой толщины. Подбирайте диаметр емкости таким образом, чтобы толщина пленки не превышала 3‒5 мм.

Учитывайте сорт и сладость яблок, которые вы используете. От этого будет зависеть количество сахара, которое вам понадобится. Если вы переборщите с сахаром, процесс брожения может замедлиться и даже остановиться. Чтобы не рисковать, вы можете добавить около 300 г сахара, установить гидрозатвор и оставить сок бродить. Через 3‒4 суток попробуйте его на сладость. Вы можете добавить еще около 300 г сахара. Подождите еще несколько дней и попробуйте сок снова. Если сладости все еще недостаточно, вы можете добавить больше сахара. После этого вино оставляют до окончания процесса брожения.

Когда брожение остановилось, вино нужно слить и процедить. Перелейте его в емкость для дображивания и оставьте в темном месте. Созревает напиток в течение 3‒4 месяцев.

  • яблочное вино отличается легким вкусом, приятным послевкусием с цветочными нотками;
  • по сравнению с виноградным вином время созревания короче;
  • простое приготовление.

Для вина подойдут как сладкие, так и кислые сорта яблок. Все зависит от ваших предпочтений.

3. Вино из вишни

Для вина отлично подходят темные кислые плоды. Однако если у вас есть другой сорт, он тоже подойдет — главное, чтобы вишни были спелыми. Их нужно хорошо переработать: удалить подгнившие и испорченные плоды, веточки. Удалите косточки, однако есть небольшой лайфхак: чтобы получить более терпкий вкус, вы можете оставить их небольшое количество. Они полностью безопасны для организма, ведь в составе нет ядовитых веществ.

Емкости для брожения необходимо продезинфицировать: обдать кипятком и вытереть насухо.

Чтобы получить сбалансированный вкус, вы можете взять такие пропорции:

  • 3 кг вишни без косточек;
  • 4 л чистой мягкой воды;
  • 1.5 кг сахара.

Используйте слегка теплую воду, температурой примерно 25-29 °C. Залейте ей вишню и добавьте около 500 г сахара (до трети от общего объема). Важно хорошо перемешать содержимое, чтобы все составляющие объединились. После этого можно отправить емкость в теплое и темное место на 3‒5 дней. Для стабильного процесса брожения температура не должна опускаться ниже 18 °C.

Если вы все сделали правильно, процесс начнется в первый же день. Сразу же начнет образовываться пена. Достаточно перемешать содержимое, чтобы убрать ее. Через несколько дней можно слить жидкость, а сами ягоды хорошо отжать. В получившийся сок необходимо добавить еще около 500 г сахара. Теперь можно установить гидрозатвор и оставить сок бродить.

Спустя 5 дней вы можете добавить оставшийся сахар. Теперь можно оставить вино до окончания брожения. Процесс займет до полутора месяцев. Когда брожение остановится, обязательно попробуйте вино. Если вкус слишком кислый, можно добавить еще немного сахара и оставить вино для созревания.

Вишневое вино созревает довольно долго. У вас уйдет от полугода до года, чтобы максимально раскрыть вкус.

  • Вкус получается кисловатым, с легким ягодным послевкусием. Для терпкости можно добавить немного косточек.
  • Напиток обладает универсальным вкусом, подходит для аперитива, сочетается с мясными и рыбными блюдами.
  • Можно использовать практически любую спелую вишню.

Для домашнего приготовления вы можете приобрести специальное оборудование в нашем магазине.

4. Вино из кабачков

Этот оригинальный напиток имеет аромат зелени и отличается тонким вкусом. Однако кроме кабачков потребуются другие ингредиенты. Полный список:

  • 2 кг спелых кабачков;
  • 3 лимона;
  • 1 кг сахара;
  • 4 л воды;
  • 50 г изюма.

Изюм необходим для закваски. Добавьте его в 150 мл воды, туда же отправьте 25 г сахара. Через 2‒3 дня закваска будет готова. Теперь можно измельчить кабачки, залить их кипятком и оставить на сутки.

В эту же емкость добавьте лимон, закваску, 500 г сахара. Теперь можно установить гидрозатвор и оставить содержимое бродить. Каждые 5 дней можно добавлять еще по 500 г сахара. Брожение длится от месяца до двух при температуре 18‒29 °C.

  • легкий и приятный вкус;
  • можно добавить спирт — это мало повлияет на вкус.

Вино созревает 3-4 месяца в темном месте.

5. Вино из абрикосов

Абрикосовое вино имеет яркий вкус, а приготовить его достаточно просто. Косточки обязательно удаляют — синильная кислота в их составе опасна для здоровья. Лучше всего для вина подойдут спелые и сочные плоды. Их разминают руками для получения однородной массы. К ней нужно добавить воду из расчета 0.5 л на 1 кг абрикос. Также можно добавить сахар, но его количество зависит от сорта абрикоса и ожиданий от вина. В среднем это 300 г на 1 кг плодов.

В течение первых 5 дней брожения сусло мешают раз в сутки. По истечении этого срока можно добавить еще сахара. Остается дождаться, пока остановится брожение, отцедить осадок и отправить вино на созревание. Оно имеет яркие вкусовые качества и легкий цвет.

  • освежающие нотки во вкусе;
  • срок хранения до 5 лет;
  • хорошо сочетается с разными блюдами.

Если вы используете сладкие абрикосы, важно не переборщить с сахаром.

6. Вино из крыжовника

Топ-10 лучших простых рецептов вина в домашних условиях - фото4

Для вина подойдет свежесобранный, спелый, но не перезревший крыжовник. Ягоды должны быть чистыми, без плесени. Плоды дают не так много сока, поэтому его можно разбавить водой или сахарным сиропом в пропорциях 1 часть жидкости к 4 частям сока. Лайфхак: вместо воды добавить сок смородины или малины.

Количество сахара в сиропе не должно быть слишком большим — 300‒500 г на 1 кг крыжовника. Активное брожение длится 25‒45 дней, а созревание проходит в течение 2‒3 месяцев.

  • быстрое брожение;
  • можно добавить соки других ягод;
  • легкое и приятное вино.

Чтобы увеличить крепость, можно добавить немного спирта.

7. Рецепт вина из малины

Малина — сладкая ягода, но дрожжей в ней немного. Вино получается не очень крепким, до 8-10 градусов. Чтобы получить вкусное вино, берите только спелые ягоды и соблюдайте пропорции:

  • 1 часть малины;
  • 1 часть воды;
  • 0.5 частей сахара.

Однако не стоит сразу смешивать все ингредиенты. В мякоть добавьте примерно две трети воды и чуть больше половины сахара от общего объема. Установите гидрозатвор и оставьте сусло бродить 7‒10 дней. После этого отцедите сок, добавьте оставшуюся воду и сахар. Снова установите гидрозатвор и оставьте жидкость бродить еще 30‒45 дней. По истечении этого срока она посветлеет. Теперь остается поставить вино в темное место для созревания. На это уйдет 3‒6 месяцев.

  • легкий ягодный вкус;
  • простое приготовление;
  • длительный срок хранения.

Если вы хотите получить насыщенный аромат, выдерживайте вино не менее 5 месяцев.

8. Рецепт сливового вина

Сливы незаслуженно завоевали репутацию неподходящих плодов для вина. Напиток получается очень ароматным, с интересным вкусом. Причина непопулярности в том, что сливы содержат много пектина. Это вещество делает их мякоть желеобразной, и получить сок из слив довольно сложно. Однако есть и обратная сторона — в сливах много сахара, поэтому брожение будет активным.

Пропорции:

  • 10 частей сливы без косточек;
  • 1 часть воды;
  • 100‒200 г сахара на каждый килограмм слив.

Плоды разминают и заливают водой в пропорциях 1 к 1, оставляют на 2-3 дня, регулярно помешивая. По истечении этого срока жидкость отцеживают, добавляют примерно половину сахара. Теперь можно установить гидрозатвор и отправить сок на брожение. Оставшийся сахар делят примерно на 4 части и добавляют через каждые 4-5 дней. Вино бродит до 2 месяцев, а дображивание занимает еще 2-3 месяца.

  • насыщенный рубиновый цвет;
  • характерные сливовые нотки во вкусе;
  • подходит к разным блюдам.

Сладкое сливовое вино отлично подойдет к десертам.

9. Домашнее вино из черной смородины

Топ-10 лучших простых рецептов вина в домашних условиях

В приготовлении вина из смородины важное место занимает подготовка. На поверхности смородины есть природные дрожжи, которые легко смываются. Из-за этого ягоды нельзя мыть, но необходимо тщательно очистить их от веточек, листьев и мусора.

Пропорции:

  • 5 частей ягод;
  • 7 частей воды;
  • 3 части сахара.

В воде растворяют половину подготовленного сахара, и заливают сиропом измельченные ягоды. Емкость накрывают марлей и оставляют на 2‒3 дня, регулярно помешивая. Появление пузырьков означает, что процесс брожения запустился. Жидкость отцеживают в емкость с узким горлышком и устанавливают гидрозатвор. Вино бродит до 30 дней, в течение которых можно тремя порциями добавить примерно по 200 г сахара на 1 литр жидкости. Отцеженное вино созревает еще 2‒3 месяца.

  • простое приготовление;
  • отличный аперитив.

Добавить крепости можно спиртом или водкой.

10. Домашнее вино из клубники

Клубничное вино простое в приготовлении, поэтому рецепт подойдет для начинающих виноделов. Вам понадобится:

  • 3 части клубники;
  • 3 части воды;
  • 2 части сахара.

Чтобы усилить процесс брожения, можно добавить 30 г изюма на каждый килограмм клубники. Перед началом приготовления ягоды тщательно моют и отделяют от зеленой плодоножки. Клубнику необходимо размять в эмалированной или деревянной посуде, но стальные емкости не подойдут — они могут повлиять на вкус напитка.

Получившееся пюре заливают теплой водой, добавляют сахар. Накрытую марлей емкость оставляют в темном месте примерно на неделю, чтобы запустить процесс брожения. Вино нужно мешать деревянной ложкой раз в сутки. Спустя неделю жидкость можно отцедить, добавить еще 250 г сахара на литр вина. Теперь вино будет бродить до 30 дней.

Получившийся напиток отцеживают и разливают в тару для созревания. Процесс займет до 3 месяцев. По этому же рецепту можно приготовить вино из земляники — оно получится более ароматным.

  • простое приготовление;
  • приятный аромат;
  • средняя крепость.

Эти простые рецепты подойдут для начинающих и более опытных виноделов. Если вы хотите открыть новые вкусы, не бойтесь экспериментировать, ведь вино можно приготовить из разных ягод и фруктов. А иногда и овощей, что подтверждает рецепт вина из кабачков. Используйте готовые технологии или создавайте собственные шедевры, ведь не зря виноделие называют искусством.

Форма зворотнього зв'язку

Переваги ПП "Ракітов"
Конкурентна ціна
Вітчизняне виробництво
Власне виробництво
Консультація
Повернутися до початку