Виготовлення виноградного вина, яке є неодмінним атрибутом будь-якого святкового столу, – трудомісткий багатоетапний процес. Щоб напій був дійсно якісним, для його виробництва використовується велика кількість різних пристосувань і механізмів. Це і:
- валкові дробарки для винограду з гребневідділювачем, в яких відбувається відділення сировини від гребенів і подальше його дроблення для отримання мезги;
- мезгоппийомники з нержавіючої сталі, куди надходить отримана в результаті подрібнення винограду мезга;
- мезгонасоси, що перекачують сировину в стекателі;
- пресувального обладнання, необхідне для тисняви мезги з метою віджимання з неї соку, і т.д.
Види пресів і принцип їх дії
Як в домашньому виробництві напою, так і в промисловому виноробстві, сік і шкірку ягід поділяють за допомогою тисняви за допомогою спеціального обладнання, званого шнековим виноградним пресом. Він використовується для первинного етапу отримання сусла шляхом його віджиму з сировини. Принцип його роботи полягає в наступному.
При надходженні мезги в завантажувальну камеру з бункера виділилося сусло стікає через її сітку в розташований внизу камери суслосборнік. Потім по транспортеру сировина надходить в камеру для пресування, в якій здійснюється подальший відбір соку шляхом перемішування мезги без пошкодження кісточок. Все що контактують з продуктом вузли та деталі шнекового преса, призначеного для винограду, виготовлені з нержавіючої сталі.
В виноробної промисловості використовуються також пневматичні (мембранні) виноградні преси. За допомогою таких давілок проводиться віджимання сусла. Вони являють собою барабани, що обертаються, матеріалом виготовлення яких є нержавіюча сталь. Їх призначення – якісна переробка сировини у виноробстві.
Усередині барабана знаходиться клейончатий гнучка мембрана. Він забезпечений також осьовим штуцером і дверцятами. Якщо сировина використовується в подальшому для виробництва шампанського, барабан завантажується гронами винограду. Для виготовлення виноматеріалів інших сортів напою туди надходить мезга. Після заповнення барабана включається компресор, що нагнітає під мембрану повітря. За рахунок збільшення в розмірі вона стискає виноградне сировина.
Що виділяється рідина проходить через фільтруючі канали та надходить в знаходиться під пресом суслосборнік, а звідти за допомогою насоса перекачується на освітлення. До переваг такого агрегату можна віднести наступні показники:
- можливість отримання максимальної кількості соку;
- кінцевий продукт має прекрасні смакові якості завдяки конструктивній особливості апарату, яка не дозволяє сировини контактувати з повітрям, а, значить, і не окислюватися;
- простота у використанні і довговічність.
Пропозиції від ПП Ракітов
Наша компанія, яка присутня на ринку виготовлення та реалізації обладнання для виноробства та харчової промисловості вже півтора десятка років, чудово обізнана про потреби виноробів країни. Тому ми запустили у виробництво повний перелік обладнання, в тому числі і пресувального, розробленого нашими фахівцями. Воно призначене для домашнього та первинного промислового виноробства.
У нас можна купити продукцію, яка не поступається за якістю європейським аналогам, але за набагато більш привабливою ціною. Придбати її можна в Одесі або замовити доставку в будь-який регіон як України, так і ближнього зарубіжжя. На нашому інтернет-ресурсі представлені стандартні вироби, але можна замовити і ексклюзивний варіант.
Для домашнього виноробства підійде шнековий прес для винограду марки ВПО-5. Якщо ви займаєтеся переробкою винограду для отримання вина в промислових масштабах, краще купити пневматична пристосування ППМ або ППМ-80. Крім названих агрегатів, у нас можна придбати:
- дробарки та давилки,
- мезгоприємники та бункери,
- стікачі та транспортери,
- різні види насосів та інші пристосування.
Отримати безкоштовну консультацію