Винна географія: нові вимоги до назв в Україні

Хто не любить смачне вино? Червоне, біле, рожеве, солодке і сухе стане відмінним доповненням до десерту, сирної нарізки, риби. Саме вино ставлять на стіл, якщо хочуть влаштувати романтичний вечір і здивувати кохану людину. Звичайно, процес виноробства дуже складний і складається з безлічі етапів. Крім того, щоб вино вдалося, потрібно спеціальне устаткування для виноробства.

Як нові вимоги вплинуть на українських винарів?

Ця галузь в Україні значно відрізняється від європейської, адже якщо на заході існує дуже багато виробників цього дивовижного напою, то у нас їх лічені одиниці. Таким чином дозвіл окремим українським виробникам вина подавати заявку на реєстрацію захищеного географічного значення стане тільки на руку виробникам.

Таким чином згідно з новими вимогами зовсім не обов’язково створювати асоціацію з іншими виробниками до того :

  • виробникам не треба більше доводити що ця виноробницька територія відрізняється від прилеглих;
  • проте потрібно буде довести що характеристики вина відрізняються від напоїв, зроблених  з винограду, що росте на прилеглих територіях.

Таким чином, видно, що згідно з новими вимогами керуватися будуть не тим, в якому виноробницькому районі ростили виноград, а безпосередньо характеристиками продукту і специфікаціями. Ця ситуація є виграшною для виробників, які зіткнулися з проблемою, що їх колеги з цього ж району з якихось причин не відповідають системі географічних вказівок, або не хочуть в ній брати участь.

З урахуванням того, що географічні вказівки належать до групового виду інтелектуальної власності, інші виробники вина також можуть легко приєднатися. Тільки в цьому випадку їм необхідно буде заздалегідь довести, що їх продукт повністю відповідає усім вимогам і характеристикам. Ще один момент, який слід враховувати, що на підтримку з боку різних фондів європейського союзу можуть розраховувати тільки асоціації, а не окремі виробники.

Позитивні сторони нововведення

Це нововведення значно спростить захист нових географічних вказівок, що стимулюватиме виробників до цього. Крім того, за новими правилами навіть якщо вже і є зареєстроване підприємство, вина, що займається виробництвом, і в його назві й вказуються район, місто, річка, то інші підприємства також зможуть використати цю назву, у випадку якщо їх продукт відповідатиме специфікації вина цієї географічної вказівки. Також згідно з регламентом ЄС виробники вина з географічною вказівкою зможуть переробляти виноград в сусідній або тій же самій адміністративній одиниці, якщо у них немає виробничих потужностей у своєму районі.

Ще більші поблажки чекають і виробників ігристих вин. Також, як і до 1986 року, вони тепер зможуть займатися перероблюванням в районах, далеких від зазначених в ГУ. У випадку ж якщо вино не зовсім відповідає специфікації європейська комісія згодна піти на поступки виробникам, щоб вони поступово довели продукт до потрібних показників. А з метою прискорення змін і їх максимального спрощення, європейська комісія розділила процедуру внесення змін на 2 частини – стандартні, а також зміни на рівні Європейського союзу. Останні вимагають тривалішого часу для впровадження і є обов’язковими коли зміни торкаються ключових позицій специфікації продукту, таких як категорія, географічні вказівки, зміни характеристик напою.

Також європейська комісія прийняла ще одно важливе правило. Якщо продукт з географічною вказівкою буде відсутній на ринку понад 7 років підряд, то його географічні вказівки будуть скасовані. Це дозволить вести облік реально захищених вказівок і налагодити співпрацю між місцевими виробниками!