Етапи виробництва шампанських вин

Ігристе вино, яке прийшло з французької провінції Шампань  у більшості людей міцно асоціюється зі святом. Неповторний смак напою, що пузириться, результат багатоетапного складного виробництва, секрети якого дбайливо охороняються винарями. Попри велику кількість марок шампанського, що випускаються, технологія його виготовлення залишається незмінною, за винятком деяких нюансів, що забезпечують багатогранність смакового букета. Этапы производства шампанских вин

Етапи виробництва шампанського

Створення ігристих вин включає низку послідовних процесів, суворе дотримання технології яких забезпечує благородному напою вишуканий смак і наявність бульбашок, що розбурхують піднебіння.

Збір врожаю

Виготовлення шампанського розпочинається зі збору дозрілих виноградних ягід. Для його виробництва можна користуватися всього трьома сортами винограду :

  • Шардоне,
  • Піно Меньє,
  • Піно Нуар.

Перший сорт відноситься до білих, два що залишилися до червоних. В результаті виробництва з них можна отримати біле або рожеве вино. Секрет придбання потрібного відтінку в грамотному витискуванні соку. Щоб сусло було максимально світлим, при виробництві не можна ушкоджувати шкірку ягід, що містить фарбувальні компоненти. Збирають виноград тільки вручну, відразу ж видаляючи непридатні до використання ягоди, що надають рідині червоний відтінок. Роблять це до повного дозрівання грон, коли виноградини містять менше цукру і більше кислот.

Вичавка

Після збору ягоди поступають в спеціальні преси для віджимання. Виноград різних сортів, зібраний в різних виноградниках віджимають окремо. В процесі виробництва з виноградин отримують:

  • Кюве — перший віджатий сік, що використовується для виготовлення кращого шампанського, оскільки мінімально контактує з мезгою;
  • Первинне сусло — що утворюється в результаті другої вичавки;
  • Вторинне сусло — низькоякісний результат третього віджиму, не завжди придатний для виготовлення ігристого вина.

Бродіння

Кожен з видів отриманого соку проходить етап бродіння в металевих місткостях відповідного об’єму. Для елітних марок замість чанів використовуються дубові бочки, зручніші для контролю температури винної браги. Після ферментації сусло перетворюється на кисле сухе вино — головна сировина для створення шампанського.

Купажування

Этапы производства шампанских вин На наступній стадії винарі змішують різні сорти винних матеріалів, надаючи напою неповторного смаку, що відрізняє продукцію різних марок. Деякі винарі можуть поміщати в мішалку до 50 сортів винних матеріалів різних років витримки, що отримуються з соку первинної, вторинної й третинної вичавки. Виняток становлять тільки ексклюзивні винні марки, що робляться з кюве одного року.

Вторинне бродіння

Після змішування купажу сировина розливається по спеціальним зміцненим пляшкам. До заготівлі додаються цукор (18 г/бут.) і дріжджі (0,3 г/бут.), що запускають процес повторного бродіння. Бутлі міцно закупорюються пробками й поміщаються в горизонтальному положенні на стелажі винного льоху.

Ремьюаж

Закінчення ферментації знаменується випаданням осаду, який слід видалити. З цією метою винну пляшку обережно перевертають шийкою вниз, провертаючи її по своїй осі. Декілька днів подібних дій призводять до повного осідання осаду у шийки місткості.

Витримка

Не видаляючи часток, що осіли, шампанське настоюється у винному льосі впродовж 2-6 років. Поціновувачі вважають якісними види, що витримувалися не менш 4-річного періоду.

Дегоржаж

Этапы производства шампанских вин Наступним етапом виробництва є видалення осаду, що зібрався біля пробки. Процес полягає в заморожуванні пляшкової шийки в розчині солі при температурі – 18°С. Потім пляшка відкупорюється і заледеніла пробка з осаду вилітає під тиском газів. Процес супроводжується втратою деякої кількості шампанського, яку відшкодовують змішаними коньяком, вином і цукровим сиропом. Місткість повторно закупорюється новою пробкою, дротом-мюзле, що закріплюється.

Підготовка до продажу

Завершальна стадія виробництва шампанського полягає в наданні завершеного вигляду пляшці. Вона ретельно протирається, після чого до скла клеїться фірмова етикетка з відомостями про продукт. Процес виготовлення шампанського вважається завершеним і якісний напій може вирушати в магазини, щоб радувати людей неповторним смаком.