Як висвітлити вино бентонітом – інструкція із застосування

Вино – благородний напій, що вражає різноманіттям смакових відтінків. Його виробництво складається з безлічі процесів, необхідних для розкриття неповторного смаку й отримання приємного відтінку. Особливе значення для отримання якісного напою грають освітлення і фільтрація. Методи допомагають позбавитися від осаду, що утворюється через:

  • продукти життєдіяльності дріжджів,
  • попадання в мезгу неочищених ягід,
  • недотримання температурного режиму.

Осветление вина бентонитом
Осад може з’являтися навіть після прогону сусла через фильтр-прес. Особливо великий ризик утворення каламутних часток виникає при виробництві вина низької міцності. Врятувати напій у такому разі можна за допомогою освітлення, в середовищі професіоналів так званого «обклеювання», бентонітом.

Підготовка бентоніту

Повністю безпечний глинистий мінерал виділяється прекрасними адсорбуючими властивостями, завдяки яким і знайшов широке поширення в обклеюванні винних матеріалів. Єдиним недоліком методу освітлення із застосуванням бентонітового порошку вважається втрата близько 10% продукту у вигляді осаду. Але цей недолік легко компенсується підвищенням смакових і естетичних якостей готового вина. Осветление вина бентонитом Щоб підібрати потрібну кількість речовини, можна зробити пробне обклеювання, додавши 2-3 грами бентоніту в невелику кількість сусла. При роботі з великими об’ємами винної браги (понад 20 л) підібрану концентрацію винарі рекомендують збільшити в 1,5-2 рази. Перед очищенням потрібну кількість бентоніту потрібно розвести в гарячій воді для отримання 20-процентного розчину. Через півгодини суміш ретельно перемішується ще раз, після чого залишається набрякати впродовж декількох годин. При виготовленні великої кількості вина можна використати спеціальні установки для приготування бентонітової суспензії. Готовий до використання розчин набуває в’язку консистенцію, що нагадує жирні вершки.

Підготовка сусла

Для випадання і видалення осаду дріжджі у винній бразі повинні припинити активність. Для цього сировину досить підігріти до 50°С, при яких дріжджові грибки гинуть. Але у разі дотримання правильної технології виготовлення вина, мікроорганізми самі впадуть в анабіоз, переробивши цукрові частки. Процес освітлення потрібно починати при кімнатній температурі сусла, заздалегідь слив його з дріжджового осаду, що утворився.

Технологія обклеювання

Для ефективного очищення винної сировини готову суспензію на основі бентоніту потрібно влити в вино, яке відбродило, старанно змішавши компоненти. При виробництві великих об’ємів напою (понад 20 л) перемішувати сусло потрібно двічі-тричі протягом доби. Після цього рідина залишається відстоюватися при кімнатній температурі ще на 24 години. Процес обклеювання може йти двома шляхами:

  • повільним, при якому частки осідають впродовж добового періоду;
  • швидким, коли осад з’являється в короткий час, але сировина залишається каламутною. У такому разі вино також стоїть добу для осадження суспензії.

При можливості після закінчення 24-годинного періоду відстоювання ємність з винною заготівлею потрібно ретельно збовтати, залишивши її після цього відстоюватися на аналогічний період. Злив рідину з бентоніту з осадженими частками, ви зможете насолоджуватися відмінним смаком і красивим відтінком готового вина.