Як висвітлити вино бентонітом – інструкція із застосування
Вино – благородний напій, що вражає різноманіттям смакових відтінків. Його виробництво складається з безлічі процесів, необхідних для розкриття неповторного смаку й отримання приємного відтінку. Особливе значення для отримання якісного напою грають освітлення і фільтрація. Методи допомагають позбавитися від осаду, що утворюється через:
- продукти життєдіяльності дріжджів,
- попадання в мезгу неочищених ягід,
- недотримання температурного режиму.
Осад може з’являтися навіть після прогону сусла через фильтр-прес. Особливо великий ризик утворення каламутних часток виникає при виробництві вина низької міцності. Врятувати напій у такому разі можна за допомогою освітлення, в середовищі професіоналів так званого «обклеювання», бентонітом.
Підготовка бентоніту
Повністю безпечний глинистий мінерал виділяється прекрасними адсорбуючими властивостями, завдяки яким і знайшов широке поширення в обклеюванні винних матеріалів. Єдиним недоліком методу освітлення із застосуванням бентонітового порошку вважається втрата близько 10% продукту у вигляді осаду. Але цей недолік легко компенсується підвищенням смакових і естетичних якостей готового вина.
Підготовка сусла
Для випадання і видалення осаду дріжджі у винній бразі повинні припинити активність. Для цього сировину досить підігріти до 50°С, при яких дріжджові грибки гинуть. Але у разі дотримання правильної технології виготовлення вина, мікроорганізми самі впадуть в анабіоз, переробивши цукрові частки. Процес освітлення потрібно починати при кімнатній температурі сусла, заздалегідь слив його з дріжджового осаду, що утворився.
Технологія обклеювання
Для ефективного очищення винної сировини готову суспензію на основі бентоніту потрібно влити в вино, яке відбродило, старанно змішавши компоненти. При виробництві великих об’ємів напою (понад 20 л) перемішувати сусло потрібно двічі-тричі протягом доби. Після цього рідина залишається відстоюватися при кімнатній температурі ще на 24 години. Процес обклеювання може йти двома шляхами:
- повільним, при якому частки осідають впродовж добового періоду;
- швидким, коли осад з’являється в короткий час, але сировина залишається каламутною. У такому разі вино також стоїть добу для осадження суспензії.
При можливості після закінчення 24-годинного періоду відстоювання ємність з винною заготівлею потрібно ретельно збовтати, залишивши її після цього відстоюватися на аналогічний період. Злив рідину з бентоніту з осадженими частками, ви зможете насолоджуватися відмінним смаком і красивим відтінком готового вина.