Ми працюємо
м. Одеса,
вул. Бугаївська 25
Пн-Пт: 8:00-17:00
Сб-Нд: вихідний

Методи освітлення домашнього вина

На полицях магазинів стоять батареї винних пляшок. Їх вміст незмінно радує прозорістю і приємним відтінком. Такі властивості напоєм отримуються при його ретельному очищенні з допомогою пластинчатих фільтрів-пресів чи інших подібних установок. Але виготовити вино, що не поступається або перевершує своїми якостями промислові аналоги, можна і в домашніх умовах. Для цього досить запастися якісною сировиною, дотримуватися технології виробництва і потурбуватися про освітлення готового продукту. Методы осветления вина Останній процес потрібний, щоб видалити з рідини залишки сусла, дріжджі, винний камінь, що роблять її каламутною. Освітлення не впливає на смакові якості продукту, але дозволяє надати йому бажаний відтінок і ненабагато подовжити термін зберігання.

Популярні методи очищення

Желатин

Використання желатину для освітлення домашнього вина має попит, завдяки простоті способу і його універсальності. Речовина однаково підходить для ягідних (особливо білих виноградних) або фруктових (яблучних, грушевих) напоїв. Технологія використання желатину проста:

  • Замочити достатню кількість речовини в холодній воді (з розрахунку 10-15 г на 100 л винного алкоголю) на добу, міняючи воду з восьмигодинним інтервалом;
  • Набряклий порошок розмішати в теплій воді до розчинення, влити у винну ємність, старанно перемішавши;
  • Залишити напій відстоюватися на 15-20 днів до осідання пластівців, що утворилися.

Яєчні білки

Методика освітлення домашніх винних напоїв білками особливо ефективна відносно їх червоних видів (виноградних, вишневих або сливових). Щоб очистити таким методом 100 л напою, досить збити 2-3 відокремлених від жовтків білків з невеликою кількістю води. Піну, що вийшла, змішують з порцією вина, а потім вливають в основну масу. Осад випадає впродовж 18-25 днів.

Бентоніт (біла глина)

За допомогою бентонітового порошку заведено освітлювати виноградні вина. Відмінні властивості глини, що абсорбують, і швидкість дії методу пояснюють його популярність. На кожен літр алкогольного напою знадобитися 2-3 грами сухого порошку.

  1. Бентоніт заливають холодною водою до отримання 8-10-процентного розчину і залишають настоюватися на 10-12 годин;
  2. Суспензію, що утворилася, розводять водою до консистенції рідких вершків і тонкою цівкою вливають у винну ємність;
  3. Вино відстоюють 5-7 днів, після чого зливають з осаду.

При виготовленні великих об’ємів винних напоїв простіше скористатися спеціальною установкою для приготування бентонітової суспензії.

Молоко

Простотою й ефективністю відрізняється спосіб з використанням молока. Для молочного освітлення білу знежирену рідину вливають у вино (1 ч.л. на 1 л напою), старанно розмішують і залишають при кімнатній температурі у спокої на декілька днів.

Дія теплом

Щоб скористатися методом скляні пляшки з домашнім алкогольним напоєм мають бути щільно закупорені, щоб уникнути випару спирту.

  1. Пляшки ставляться у високий чан відповідного розміру і заливаються холодною водою по шийку.
  2. На повільному вогні воду нагрівають до 50°С і залишають до охолодження.
  3. Процедуру повторюють кілька разів, після чого дають напою відстоятися до 7 днів.

Холодна методика

Методы осветления вина Ця технологія освітлення відрізняється високою швидкістю й ефективністю. Столові різновиди поміщаються в холодильник і залишають до охолодження до – 2°C, некріпленим винним напоям потрібна температура – 5°C. Рідину швидко зливають з обложеного шару,  що утворився під дією холоду і фільтрують.

Активоване вугілля

Метод застосовний за наявності не лише осаду, але і неприємного сивушного запаху. Використовувати варто деревне вугілля, подрібнене до порошкоподібного стану. На кожні 10 л напою вистачає 3-4 г вугільного порошку. Вино відстоюється 3-4 дні, щодня збовтуючись. Після цього напій слід відфільтрувати через спеціальний папір.

Танін

Використання дубового таніну оптимальне для солодких, нетерпких напоїв (яблучних, грушевих). Порошок продається в аптеках. Для освітлення вина 10 г речовини розводять в парі літрів дистильованої води. Отриманий розчин фільтрують і додають у винний напій з розрахунку 6 ч.л. на 1 л рідини. Готовий напій зливається через 7-10 днів. Очищення стане ще ефективніше, якщо освітленому вину дати постояти додатково 25-40 днів. Після закінчення цього періоду, ви порадієте приємному і на смак, і на вигляд напою.

Форма зворотнього зв'язку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Методы осветления домашнего вина

На полках магазинов стоят батареи винных бутылок. Их содержимое неизменно радует прозрачностью и приятным оттенком. Такие свойства напитком приобретаются при его тщательной очистке с помощью пластинчатых фильтр-прессов или других подобных установок. Но изготовить вино, не уступающее или превосходящее своими качествами промышленные аналоги, можно и в домашних условиях. Для этого достаточно запастись качественным сырьем, соблюдать технологию производства и озаботиться осветлением готового продукта.

Методы осветления вина

Последний процесс необходим, чтобы удалить из жидкости остатки сусла, дрожжи, винный камень, делающие её мутной. Осветление не влияет на вкусовые качества продукта, но позволяет придать ему желаемый оттенок и ненамного продлить срок хранения.

Популярные методы очистки

Желатин

Использование желатина для осветления домашнего вина пользуется спросом, благодаря простоте способа и его универсальности. Вещество одинаково подходит для ягодных (особенно белых виноградных) или фруктовых (яблочных, грушевых) напитков. Технология использования желатина проста:

  • Замочить достаточное количество вещества в холодной воде (из расчета 10-15 г на 100 л винного алкоголя) на сутки, меняя воду с восьмичасовым интервалом;
  • Разбухший порошок размешать в теплой воде до растворения, влить в винную емкость, старательно перемешав;
  • Оставить напиток отстаиваться на 15-20 дней до оседания образовавшихся хлопьев.

Яичные белки

Методика осветления домашних винных напитков белками особенно эффективна в отношении их красных видов (виноградных, вишневых или сливовых). Чтобы очистить таким методом 100 л напитка, достаточно взбить 2-3 отделенных от желтков белка с небольшим количеством воды. Получившуюся пену смешивают с порцией вина, а затем вливают в основную массу. Осадок выпадает в течение 18-25 дней.

Бентонит (белая глина)

С помощью бентонитового порошка принято осветлять виноградные вина. Отличные абсорбирующие свойства глины и скорость действия метода объясняют его популярность. На каждый литр алкогольного напитка понадобиться 2-3 грамма сухого порошка.

  1. Бентонит заливают холодной водой до получения 8-10-процентного раствора и оставляют настаиваться на 10-12 часов;
  2. Образовавшуюся суспензию разводят водой до консистенции жидких сливок и тонкой струйкой вливают в винную емкость;
  3. Вино отстаивают 5-7 дней, после чего сливают с осадка.

При изготовлении больших объемов винных напитков проще воспользоваться специальной установкой для приготовления бентонитовой суспензии.

Молоко

Простотой и эффективностью отличается способ с использованием молока. Для молочного осветления белую обезжиренную жидкость вливают в вино (1 ч.л. на 1 л напитка), старательно размешивают и оставляют при комнатной температуре в покое на несколько дней.

Воздействие теплом

Чтобы воспользоваться методом стеклянные бутылки с домашним алкогольным напитком должны быть плотно закупорены во избежание испарения спирта.

  1. Бутылки ставятся в высокий чан подходящего размера и заливаются холодной водой по горлышко.
  2. На медленном огне воду нагревают до 50°С и оставляют до остывания.
  3. Процедуру повторяют несколько раз, после чего дают напитку отстояться до 7 дней.

Холодная методика

Методы осветления вина

Эта технология осветления отличается высокой скоростью и эффективностью. Столовые разновидности помещаются в холодильник и оставляют до остывания до -2°C, некрепленым винным напиткам нужна температура -5°C. Жидкость быстро сливают с образовавшегося под действием холода осажденного слоя и фильтруют.

Активированный уголь

Метод применим при наличии не только осадка, но и неприятного сивушного запаха. Использовать стоит древесный уголь, измельченный до порошкообразного состояния. На каждые 10 л напитка достаточно 3-4 г угольного порошка. Вино отстаивается 3-4 дня, ежедневно взбалтываясь. После этого напиток следует отфильтровать через специальную бумагу.

Танин

Использование дубового танина оптимально для сладких, нетерпких напитков (яблочных, грушевых). Порошок продается в аптеках. Для осветления вина 10 г вещества разводят в паре литров дистиллированной воды. Полученный раствор фильтруют и добавляют в винный напиток из расчета 6 ч.л. на 1 л жидкости. Готовый напиток сливается через 7-10 дней.

Очистка станет ещё эффективнее, если осветленному вину дать постоять дополнительно 25-40 дней. После истечения этого периода, вы порадуетесь приятному и на вкус, и на вид напитку.

Форма зворотнього зв'язку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Переваги ПП "Ракітов"
Конкурентна ціна
Вітчизняне виробництво
Власне виробництво
Консультація
Повернутися до початку