Методи освітлення домашнього вина
На полицях магазинів стоять батареї винних пляшок. Їх вміст незмінно радує прозорістю і приємним відтінком. Такі властивості напоєм отримуються при його ретельному очищенні з допомогою пластинчатих фільтрів-пресів чи інших подібних установок. Але виготовити вино, що не поступається або перевершує своїми якостями промислові аналоги, можна і в домашніх умовах. Для цього досить запастися якісною сировиною, дотримуватися технології виробництва і потурбуватися про освітлення готового продукту. Останній процес потрібний, щоб видалити з рідини залишки сусла, дріжджі, винний камінь, що роблять її каламутною. Освітлення не впливає на смакові якості продукту, але дозволяє надати йому бажаний відтінок і ненабагато подовжити термін зберігання.
Популярні методи очищення
Желатин
Використання желатину для освітлення домашнього вина має попит, завдяки простоті способу і його універсальності. Речовина однаково підходить для ягідних (особливо білих виноградних) або фруктових (яблучних, грушевих) напоїв. Технологія використання желатину проста:
- Замочити достатню кількість речовини в холодній воді (з розрахунку 10-15 г на 100 л винного алкоголю) на добу, міняючи воду з восьмигодинним інтервалом;
- Набряклий порошок розмішати в теплій воді до розчинення, влити у винну ємність, старанно перемішавши;
- Залишити напій відстоюватися на 15-20 днів до осідання пластівців, що утворилися.
Яєчні білки
Методика освітлення домашніх винних напоїв білками особливо ефективна відносно їх червоних видів (виноградних, вишневих або сливових). Щоб очистити таким методом 100 л напою, досить збити 2-3 відокремлених від жовтків білків з невеликою кількістю води. Піну, що вийшла, змішують з порцією вина, а потім вливають в основну масу. Осад випадає впродовж 18-25 днів.
Бентоніт (біла глина)
За допомогою бентонітового порошку заведено освітлювати виноградні вина. Відмінні властивості глини, що абсорбують, і швидкість дії методу пояснюють його популярність. На кожен літр алкогольного напою знадобитися 2-3 грами сухого порошку.
- Бентоніт заливають холодною водою до отримання 8-10-процентного розчину і залишають настоюватися на 10-12 годин;
- Суспензію, що утворилася, розводять водою до консистенції рідких вершків і тонкою цівкою вливають у винну ємність;
- Вино відстоюють 5-7 днів, після чого зливають з осаду.
При виготовленні великих об’ємів винних напоїв простіше скористатися спеціальною установкою для приготування бентонітової суспензії.
Молоко
Простотою й ефективністю відрізняється спосіб з використанням молока. Для молочного освітлення білу знежирену рідину вливають у вино (1 ч.л. на 1 л напою), старанно розмішують і залишають при кімнатній температурі у спокої на декілька днів.
Дія теплом
Щоб скористатися методом скляні пляшки з домашнім алкогольним напоєм мають бути щільно закупорені, щоб уникнути випару спирту.
- Пляшки ставляться у високий чан відповідного розміру і заливаються холодною водою по шийку.
- На повільному вогні воду нагрівають до 50°С і залишають до охолодження.
- Процедуру повторюють кілька разів, після чого дають напою відстоятися до 7 днів.
Холодна методика
Ця технологія освітлення відрізняється високою швидкістю й ефективністю. Столові різновиди поміщаються в холодильник і залишають до охолодження до – 2°C, некріпленим винним напоям потрібна температура – 5°C. Рідину швидко зливають з обложеного шару, що утворився під дією холоду і фільтрують.
Активоване вугілля
Метод застосовний за наявності не лише осаду, але і неприємного сивушного запаху. Використовувати варто деревне вугілля, подрібнене до порошкоподібного стану. На кожні 10 л напою вистачає 3-4 г вугільного порошку. Вино відстоюється 3-4 дні, щодня збовтуючись. Після цього напій слід відфільтрувати через спеціальний папір.
Танін
Використання дубового таніну оптимальне для солодких, нетерпких напоїв (яблучних, грушевих). Порошок продається в аптеках. Для освітлення вина 10 г речовини розводять в парі літрів дистильованої води. Отриманий розчин фільтрують і додають у винний напій з розрахунку 6 ч.л. на 1 л рідини. Готовий напій зливається через 7-10 днів. Очищення стане ще ефективніше, якщо освітленому вину дати постояти додатково 25-40 днів. Після закінчення цього періоду, ви порадієте приємному і на смак, і на вигляд напою.