Ми працюємо
м. Одеса,
вул. Бугаївська, 25
Пн-Пт: 8:00-17:00
Сб-Нд: вихідний

Гіркота в домашньому вині – як уникнути та усунути

Горечь в домашнем вине - как избежать и устранить

Гіркий присмак здатний знищити усі переваги вина. Коли гіркота дуже сильна, напій зіпсовано і він не придатний для питва. Тому важливо вчасно помітити та усунути гіркоту на ранніх етапах її появи. Розглянемо причини й методи боротьби з цією проблемою.

Неправильне отримання соку

У більшості випадків ще на етапі дроблення, коли під час обробки фруктів або ягід відбувається розчавлювання кісточок, в сік виділяється велика кількість танінів і дубильних речовин. В результаті після бродіння з’являється неприємний смак.

Як запобігти: для профілактики використовуйте максимально щадні методи і якісні дробарки.

Як позбавитися: для лікування вам треба зв’язати дубильні речовини яєчним білком. Для цього відокремте білок від жовтка, збийте білки в однорідну масу і додайте в напій в співвідношенні 100мг/1л. Все перемішайте і наполягайте впродовж 2-3 тижнів. На дно випаде осад, після чого треба перелити рідину через сифон в нову ємність.

Зіпсована сировина і передержка сусла на меззі

мацерация красного винаЯкщо в сировині потрапило хоч декілька гнилих ягід, це може призвести до псування усієї маси. Також тривале настоювання на меззі викликає гнильні процеси, які й відбиваються на якості напою.

Як запобігти: для профілактики важливо ретельно відбирати ягоди і вчасно видаляти мезгу.

Як позбавитися: для очищення вам знадобиться бентоніт. Його беруть в розрахунку 3г/1л, заливають холодною водою в пропорції 1: 10, настоюють 10-12 годин. У набряклу суміш додають воду, щоб вона стала рідкою. Потім отриманий розчин тонким струменем вливають в ємність з вином і настоюють впродовж 5-7 днів.

Довге настоювання на осаді

Після закінчення процесу бродіння погіршити смак вина може тривала витримка на дріжджовому осаді. В цьому випадку може з’явитися гіркота, змінитися запах і колір напою.

Як запобігти: своєчасно знімати з осаду.

Як позбавитися: у такому разі допоможе прогін через фільтр, очищення вина яєчним білком і бентонітом за методами, описаними вище.

Зараження вина

Пліснява, бактерії, які могли потрапити в сусло на ранніх етапах, викликають псування вина і в першу чергу проявляються неприємним присмаком гіркоти.

Як запобігти: правильна стерилізація.

Як позбавитися: для лікування проводиться пастеризація. Для цього пляшки з вином герметично закупорюють, ставлять в глибоку ємність, заливають водою і доводять її температуру до 60 градусів. Місткість витримують на повільному вогні впродовж 5 хвилин, потім дають їй остигнути природним чином до кімнатної температури. Після цього пляшки можна витягнути й перелити вино в іншу ємність.

Передержка у бочках

Горечь в домашнем вине - как избежать и устранитьТривалий контакт з деревиною бочки призводить до підвищення концентрації дубильних речовин, внаслідок чого утворюється гіркота.

Як запобігти: перевіряйте смак напою кожні 5-7 днів.

Як позбавитися: якщо з’явилася ледве вловима гіркуватість, використайте метод очищення бентонітовою глиною, описаний вище. На пізніших стадіях спробуйте збалансувати смак цукром або спиртом(до 10-15% від загального об’єму).

Тепер ви знаєте, як запобігти появі гіркоти на різних етапах приготування і як позбавитися від неї при перших проявах. Якщо неприємний присмак сильно виражений і його не вдалося усунути перерахованими методами, можна перегнати вино у фруктовий бренді.

Форма зворотнього зв'язку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зміст[ приховати ]

Горечь в домашнем вине – как избежать и устранить

Горечь в домашнем вине - как избежать и устранитьГорький привкус способен уничтожить все достоинства вина. Когда горечь очень сильная, напиток испорчен и не пригоден для питья. Поэтому важно вовремя заметить и устранить горечь на ранних этапах ее появления. Рассмотрим причины и методы борьбы с этой проблемой.

(більше…)

Форма зворотнього зв'язку

Переваги ПП "Ракітов"
Конкурентна ціна
Вітчизняне виробництво
Власне виробництво
Консультація
Повернутися до початку