Критерії вибору поршневого насоса для виноробства

Без спеціального виноробного обладнання неможливо створити якісний алкогольний напій, який відповідає всім необхідним органолептичним та хімічним нормам. Важливу роль у виробництві вина на всіх етапах відіграють пристрої, що перекачують — насосні системи для виноробства. Одними з помп, що мають високу продуктивність і надійність, є поршневі насоси від компанії “Ракитов”. Агрегати здатні транспортувати всі види рідин – від мезги та сусла (мезгонасоси) до вина, готового до розливу.

Особливості функціонування поршневого насоса

У виноробстві максимальне поширення набули аксіально-поршневі та відцентрові насосні системи.
Щоб закрити потреби виноробного виробництва, найчастіше використовуються поршневі насоси подвійної дії. Вони включають робочий і напрямний циліндри з поршнями й клапанну коробку, що складається з двох камер, з чотирма клапанами. Камери для нагнітання та всмоктування поєднує канал, завдяки якому можна змінювати продуктивність. Подібна система призводить до майже повної відсутності пульсації та підвищення ефективності функціонування агрегату. Потік рідини, що транспортується, виходить рівномірний, без збивання і спінювання.
Критерії вибору поршневого насоса для виноробства
На відміну від відцентрового пристрою, в якому нагнітання та всмоктування рідкої сировини виробляють відцентрові сили, під впливом обертання робочого колеса з лопатями, поміщеного в кожух, у поршневому насосі роблять поршні.
Після включення двигунів робочі елементи (поршні) здійснюють зворотно-поступальні рухи (як гідравлічний прес), на противагу обертанню крильчатки або лопатевого колеса в відцентрових насосах. Через поступальний рух поршня, у робочому кожусі утворюється область низького тиску з розрідженим повітрям, що сприяє всмоктуванню вологи всередину. При цьому клапан перешкоджає проникненню рідини назад у всмоктуючий канал. У цей час відкривається нагнітальний трубопровід, куди й відправляється сировина в рідкому вигляді.
Всі деталі поршневого насоса, які вступають у контакт з мезгою, суслом та іншим виноматеріалом підвищеної кислотності, створені з харчової нержавіючої сталі, стійкою до корозії та активних хімічних речовин.

Завдання, що стоять перед аксіально-поршневими помпами у виноробстві

На властивості кінцевого алкогольного продукту, його смак, колір, аромат та інші органолептичні характеристики впливає багато факторів. Це не тільки сорт та ступінь зрілості винограду, дроблення, віджимання, фільтрація та інші технологічні процеси, а й тривалість взаємодії виноматеріалу з повітрям. Особливо це важливо при транспортуванні рідкої сировини й готового напою з однієї ємності в іншу.
Тому насосне обладнання незамінне при наступних виноробних операціях:

  • перекачування сусла в резервуари;
  • зброджування;
  • для покращення характеристик кольоровості червоних сортів виноматеріалів;
  • транспортування на витримку;
  • під час фільтрації;
  • подачі для розливу та пакування та ін.

Критерії вибору поршневого насоса для виноробства
Поршневі помпи у виноробстві широко застосовують для перекачування мезги, сусла, дріжджових та клейових опадів. У харчовій промисловості завдяки пристроям ефективно транспортують пиво та його складові, осад від овочів, рідину, що не містить твердих фракцій, а також молочну продукцію, соки та води.

На які критерії звертати увагу при виборі поршневого насоса?

Перекачує поршневе обладнання має такі характеристики:

  1. Робочі частини агрегату повинні бути виготовлені з харчової нержавіючої сталі. Особливо це стосується тих елементів, які безпосередньо взаємодіють із рідкими середовищами.
  2. Бережливий вплив на сировину, що транспортується.
  3. Зниження впливу повітря, що перешкоджає окисленню та збереженню аромату вина.
  4. Відповідність санітарно-гігієнічним вимогам. Це означає, що всі вузли та механізми насоса легко розбираються, миються та збираються назад. Стерильність обладнання дозволяє уникнути мікробіологічного забруднення готового продукту.
  5. Можливість функціонування в реверсивному режимі.
  6. Наявність запобіжного пристрою, що захищає прилад від перевантаження та зростаючого тиску всередині трубопровідного каналу.
  7. Температура сировини для перекачування – до 85 градусів.

Критерії вибору поршневого насоса для виноробства
Крім цього, обираючи прилад, бажано орієнтуватися на поточні завдання виробництва. Тому також важливо враховувати обсяг подачі, напір, потужність, мобільність або стаціонарність пристрою. Консультанти ПП “Ракитов” допоможуть підібрати поршневий або будь-який інший насос, що максимально підходить під потреби виноробного підприємства.