Обладнання для виробництва вина: все, що потрібно виноробу-початківцю
Кожен великий винороб покладається на дві важливі речі: високоякісні інгредієнти та надійне обладнання. Подібно до того, як маляри використовують кисті різного розміру, винороби повинні мати інструменти, що допомагають їм отримувати якісний та багатогранний напій.
Наявність повного арсеналу виноробного приладдя дозволяє максимально розкрити потенціал вина. З такою кількістю інструментів, які необхідно придбати, не дивно, що багато виноробів-початківців губляться у всіх можливих варіантах. Багато хто воліє виготовляти обладнання кустарним способом або купувати найдешевші вироби. Поспішні інвестиції будуть не тільки збитковими, це може негативно вплинути на смак вашого напою.
Перед тим, як приймати рішення про купівлю, вивчіть, яке обладнання вам знадобиться.
Ємності для бродіння та зберігання готової продукції
У процесі приготування вина вам знадобляться різні пляшки, великі пляшки та банки. Частина з них буде потрібно для бродіння, в іншій буде зберігатися готовий продукт. Ідеальним варіантом будуть ємності зі скла. Саме скло найкраще підходить для харчових продуктів, адже воно не вступає у хімічні реакції із вмістом, не вбирає та не виділяє запахи. Ще одна перевага скла – прозорість. Ви зможете спостерігати за рідиною та оперативно реагувати на зміни її стану.
Якщо з якихось причин ви не бажаєте використовувати скло, можна придбати ємності з інших матеріалів. Скло досить тендітне і дороге, тому для перевезення потрібна ретельна упаковка. Для бродіння можна використовувати емальовану та пластикову тару. Вона обійдеться дешевше, але також не вступатиме в реакцію зі вмістом.
Професійні винороби, що виробляють великі обсяги, іноді купують дубові барильця для ферментації вина. Однак це дороге придбання, тож новачкам можна обійтися без нього. Справа в тому, що для ферментації дерев’яну тару потрібно додатково підготувати, що потребує знань та навичок.
Якщо ви хочете отримати чистий смак, не використовуйте для бродіння та зберігання вина ємності з таких матеріалів:
- сталь;
- мідь;
- алюміній.
Перелічені метали вступають у хімічну реакцію із вмістом, тому склад та смакові якості вина можуть змінитися.
Устаткування для подрібнення рослинної сировини
Перед початком бродіння сировину для вина необхідно підготувати. Його очищають від гілочок, плодоніжок, кісточок (якщо ви не готуєте вино за грузинськими рецептами). Це стосується не лише винограду, а й інших плодів, наприклад, яблук, груш та слив. М’які плоди, наприклад, малину та смородину, можна відправляти в прес без попереднього подрібнення.
Існує великий вибір обладнання для подрібнення та очищення сировини. Невеликі обсяги можна переробити механічними пристроями з ручним керуванням, а для приготування великих партій краще підійде електрична техніка.
Дробарки для винограду – це машини, які використовуються для відділення ягід від стебел, а потім розщеплення винограду, щоб отримати сік, який ферментуватиметься. Існує обладнання різного розміру та продуктивності. Для домашнього виноробства підійде невелика дробарка.
Обладнання для віджиму та пресування винограду
Важливий етап у виноробстві – пресування винограду чи інших плодів. Саме в ході цього процесу виділяється сік, який є основою майбутнього напою. Раніше віджимання виконували виключно в ручному режимі, як герой Адріано Челентано у знаменитій сцені. Винороби-початківці з невеликими обсягами виробництва роблять так і зараз, проте це зовсім не обов’язково. Зараз можна придбати різні преси для винограду:
- механічні з ручним керуванням;
- гідравлічні;
- мембранні.
Загальний пристрій преса виглядає так:
Глибока бочка наповнюється виноградом, а її стінки мають ґратчасту поверхню, як у кошику, щоб сік міг просочуватися та збиратися у чані внизу.
Зверху є величезна ручка, що обертається або 2 окремі з боків. Усередині знаходиться великий гвинт, який переміщує платформу донизу, роздавлюючи ягоди. Потім сік виливається з патрубків і накопичується в чані, що виймається.
Гідравлічні та мембранні преси забезпечують більш короткий час пресування. Мембранні преси скорочують тривалість процесу вдвічі за рахунок подвоєння поверхні проціджування.
Що таке гідрозатвор і навіщо він потрібний
Без гідрозатвору дуже складно організувати стабільний процес бродіння. Це знають досвідчені винороби. Під дією дріжджів активно виділяється вуглекислий газ (до 4 м3 на 1 літр одержаного напою). Накопичення вуглекислого газу загрожує високим тиском у бродильній ємності, що може призвести до вибуху.
Газ необхідно видалити, але зробити це так, щоб у ємність не потрапив кисень. Справа в тому, що кисень активізує життєдіяльність бактерій, що перетворюють сусло на оцтову кислоту.
У період активного бродіння вуглекислий газ, що виділяється, перешкоджає доступу кисню до поверхні. Сусло під гідрозатвором може стояти без перегонки набагато довше і не окислюватись.
Гідравлічний або водяний затвор – це клапан для повільного стравлювання вуглекислого газу. Він також захищає вино, що зріє, від контакту з повітрям. Пристрій складається з кількох елементів:
- ущільнювальна гумка, що одягається на сулію;
- трубка-змійовик, яку при встановленні заповнюють водою.
Втім, можна обійтися і без покупки гідрозатвору, натомість спорудивши його самостійно. Представляємо 2 найпростіші способи виготовити пристрій самостійно:
Закрити ємність щільною кришкою та герметизувати стики. Зробіть у кришці отвір і вставте гнучку трубку. Інший кінець трубки опустіть у невелику ємність із водою. Діаметр трубки не повинен бути дуже маленьким, інакше вона може забитися піною.
Простіший спосіб – надягти на ємність гумову рукавичку і зробити в ній кілька отворів. У процесі ферментації рукавичка надуватиметься. Якщо рукавичка почала здуватись, це говорить про закінчення процесу ферментації.
Цей нехитрий пристрій можна виготовити дуже швидко з підручних засобів.
Коли потрібно зливати вино з осаду та навіщо потрібна фільтрація
У процесі бродіння на дні ємності утворюватиметься осад, а на стінках може з’явитися наліт від дріжджів. Щоб смак напою не погіршився, вино регулярно знімають із осаду. Під час переливу осад відціджують фільтрами. На великих виробництвах для цього використовують насоси та очисні фільтри з високою продуктивністю.
У домашніх умовах вино зливають уручну. Можна використовувати саморобні фільтри або купити готове обладнання для фільтрування. Зазвичай воно включає один із варіантів фільтра:
- картонний;
- тканинний;
- пластиковий.
Якщо ви не хочете придбати обладнання, використовуйте марлю або схожу тканину.
Навіщо потрібен ареометр та рефрактометр
Ці прилади не часто використовуються для домашнього виноробства. Однак якщо ви хочете отримати якісний продукт, спиртомір, цукромір, гідрометр, виномір будуть дуже корисні. Вони вимірюють різні показники:
- густина;
- кількість цукру;
- вміст спирту;
- кількість сусла.
Ареометр і рефрактометр – це два схожі інструменти, але вони виконують ці завдання різними способами. Рефрактометр працює за рахунок спотворення світла, коли він проходить через зразок сусла. Вам потрібно всього кілька крапель, щоб отримати точні свідчення. Ареометр є обтяжений скляний поплавець. У верхній частині знаходиться шкала, за якою проводять вимірювання потрібного показника.
Для виноробства важливі навички, але незалежно від вашої галузі знань, знадобиться якісне обладнання. Його використання значно спрощує виконання завдань та дозволяє створювати найкращі умови для бродіння. Тепер, коли у вас є чітке уявлення про предмети першої необхідності для виноробства, придбання відповідного комплекту не складе труднощів.
Якщо ви шукаєте товари для виноробства, то в нашому магазині є все необхідне.
Коментарі закриті.