Ми працюємо
м. Одеса,
вул. Бугаївська, 25
Пн-Пт: 8:00-17:00
Сб-Нд: вихідний

Обладнання для виробництва вина: все, що потрібно виноробу-початківцю

Обладнання для виробництва вина-фото-1

Кожен великий винороб покладається на дві важливі речі: високоякісні інгредієнти та надійне обладнання. Подібно до того, як маляри використовують кисті різного розміру, винороби повинні мати інструменти, що допомагають їм отримувати якісний та багатогранний напій.

Наявність повного арсеналу виноробного приладдя дозволяє максимально розкрити потенціал вина. З такою кількістю інструментів, які необхідно придбати, не дивно, що багато виноробів-початківців губляться у всіх можливих варіантах. Багато хто воліє виготовляти обладнання кустарним способом або купувати найдешевші вироби. Поспішні інвестиції будуть не тільки збитковими, це може негативно вплинути на смак вашого напою.

Перед тим, як приймати рішення про купівлю, вивчіть, яке обладнання вам знадобиться.

Ємності для бродіння та зберігання готової продукції

У процесі приготування вина вам знадобляться різні пляшки, великі пляшки та банки. Частина з них буде потрібно для бродіння, в іншій буде зберігатися готовий продукт. Ідеальним варіантом будуть ємності зі скла. Саме скло найкраще підходить для харчових продуктів, адже воно не вступає у хімічні реакції із вмістом, не вбирає та не виділяє запахи. Ще одна перевага скла – прозорість. Ви зможете спостерігати за рідиною та оперативно реагувати на зміни її стану.

Якщо з якихось причин ви не бажаєте використовувати скло, можна придбати ємності з інших матеріалів. Скло досить тендітне і дороге, тому для перевезення потрібна ретельна упаковка. Для бродіння можна використовувати емальовану та пластикову тару. Вона обійдеться дешевше, але також не вступатиме в реакцію зі вмістом.

Професійні винороби, що виробляють великі обсяги, іноді купують дубові барильця для ферментації вина. Однак це дороге придбання, тож новачкам можна обійтися без нього. Справа в тому, що для ферментації дерев’яну тару потрібно додатково підготувати, що потребує знань та навичок.

Якщо ви хочете отримати чистий смак, не використовуйте для бродіння та зберігання вина ємності з таких матеріалів:

  1. сталь;
  2. мідь;
  3. алюміній.

Перелічені метали вступають у хімічну реакцію із вмістом, тому склад та смакові якості вина можуть змінитися.

Устаткування для подрібнення рослинної сировини

Перед початком бродіння сировину для вина необхідно підготувати. Його очищають від гілочок, плодоніжок, кісточок (якщо ви не готуєте вино за грузинськими рецептами). Це стосується не лише винограду, а й інших плодів, наприклад, яблук, груш та слив. М’які плоди, наприклад, малину та смородину, можна відправляти в прес без попереднього подрібнення.

Існує великий вибір обладнання для подрібнення та очищення сировини. Невеликі обсяги можна переробити механічними пристроями з ручним керуванням, а для приготування великих партій краще підійде електрична техніка.

Дробарки для винограду – це машини, які використовуються для відділення ягід від стебел, а потім розщеплення винограду, щоб отримати сік, який ферментуватиметься. Існує обладнання різного розміру та продуктивності. Для домашнього виноробства підійде невелика дробарка.

Обладнання для віджиму та пресування винограду

Обладнання для виробництва вина-фото2

Важливий етап у виноробстві – пресування винограду чи інших плодів. Саме в ході цього процесу виділяється сік, який є основою майбутнього напою. Раніше віджимання виконували виключно в ручному режимі, як герой Адріано Челентано у знаменитій сцені. Винороби-початківці з невеликими обсягами виробництва роблять так і зараз, проте це зовсім не обов’язково. Зараз можна придбати різні преси для винограду:

  1. механічні з ручним керуванням;
  2. гідравлічні;
  3. мембранні.

Загальний пристрій преса виглядає так:

Глибока бочка наповнюється виноградом, а її стінки мають ґратчасту поверхню, як у кошику, щоб сік міг просочуватися та збиратися у чані внизу.

Зверху є величезна ручка, що обертається або 2 окремі з боків. Усередині знаходиться великий гвинт, який переміщує платформу донизу, роздавлюючи ягоди. Потім сік виливається з патрубків і накопичується в чані, що виймається.

Гідравлічні та мембранні преси забезпечують більш короткий час пресування. Мембранні преси скорочують тривалість процесу вдвічі за рахунок подвоєння поверхні проціджування.

Що таке гідрозатвор і навіщо він потрібний

Обладнання для виробництва вина-фото3

Без гідрозатвору дуже складно організувати стабільний процес бродіння. Це знають досвідчені винороби. Під дією дріжджів активно виділяється вуглекислий газ (до 4 м3 на 1 літр одержаного напою). Накопичення вуглекислого газу загрожує високим тиском у бродильній ємності, що може призвести до вибуху.

Газ необхідно видалити, але зробити це так, щоб у ємність не потрапив кисень. Справа в тому, що кисень активізує життєдіяльність бактерій, що перетворюють сусло на оцтову кислоту.

У період активного бродіння вуглекислий газ, що виділяється, перешкоджає доступу кисню до поверхні. Сусло під гідрозатвором може стояти без перегонки набагато довше і не окислюватись.

Гідравлічний або водяний затвор – це клапан для повільного стравлювання вуглекислого газу. Він також захищає вино, що зріє, від контакту з повітрям. Пристрій складається з кількох елементів:

  • ущільнювальна гумка, що одягається на сулію;
  • трубка-змійовик, яку при встановленні заповнюють водою.

Втім, можна обійтися і без покупки гідрозатвору, натомість спорудивши його самостійно. Представляємо 2 найпростіші способи виготовити пристрій самостійно:

Закрити ємність щільною кришкою та герметизувати стики. Зробіть у кришці отвір і вставте гнучку трубку. Інший кінець трубки опустіть у невелику ємність із водою. Діаметр трубки не повинен бути дуже маленьким, інакше вона може забитися піною.

Простіший спосіб – надягти на ємність гумову рукавичку і зробити в ній кілька отворів. У процесі ферментації рукавичка надуватиметься. Якщо рукавичка почала здуватись, це говорить про закінчення процесу ферментації.

Цей нехитрий пристрій можна виготовити дуже швидко з підручних засобів.

Коли потрібно зливати вино з осаду та навіщо потрібна фільтрація

У процесі бродіння на дні ємності утворюватиметься осад, а на стінках може з’явитися наліт від дріжджів. Щоб смак напою не погіршився, вино регулярно знімають із осаду. Під час переливу осад відціджують фільтрами. На великих виробництвах для цього використовують насоси та очисні фільтри з високою продуктивністю.

У домашніх умовах вино зливають уручну. Можна використовувати саморобні фільтри або купити готове обладнання для фільтрування. Зазвичай воно включає один із варіантів фільтра:

  1. картонний;
  2. тканинний;
  3. пластиковий.

Якщо ви не хочете придбати обладнання, використовуйте марлю або схожу тканину.

Ці прилади не часто використовуються для домашнього виноробства. Однак якщо ви хочете отримати якісний продукт, спиртомір, цукромір, гідрометр, виномір будуть дуже корисні. Вони вимірюють різні показники:

  1. густина;
  2. кількість цукру;
  3. вміст спирту;
  4. кількість сусла.

Ареометр і рефрактометр – це два схожі інструменти, але вони виконують ці завдання різними способами. Рефрактометр працює за рахунок спотворення світла, коли він проходить через зразок сусла. Вам потрібно всього кілька крапель, щоб отримати точні свідчення. Ареометр є обтяжений скляний поплавець. У верхній частині знаходиться шкала, за якою проводять вимірювання потрібного показника.

Для виноробства важливі навички, але незалежно від вашої галузі знань, знадобиться якісне обладнання. Його використання значно спрощує виконання завдань та дозволяє створювати найкращі умови для бродіння. Тепер, коли у вас є чітке уявлення про предмети першої необхідності для виноробства, придбання відповідного комплекту не складе труднощів.

Якщо ви шукаєте товари для виноробства, то в нашому магазині є все необхідне.

Форма зворотнього зв'язку

Оборудование для производства вина: все, что нужно начинающему виноделу

Оборудование для производства вина-Фото2

Каждый великий винодел полагается на две важные вещи: высококачественные ингредиенты и надежное оборудование. Подобно тому, как маляры используют кисти разного размера, виноделы должны иметь инструменты, помогающие им получать качественный и многогранный напиток.

Наличие полного арсенала винодельческих принадлежностей позволяет максимально раскрыть потенциал вина. С таким количеством инструментов, которые необходимо приобрести, неудивительно, что многие начинающие виноделы теряются во всех возможных вариантах. Многие предпочитают изготавливать оборудование кустарным способом или покупать самые дешевые изделия. Поспешные инвестиции будут не только убыточными, это также может негативно повлиять на вкус вашего напитка.

Прежде чем принимать решение о покупке, изучите, какое оборудование вам понадобится.

Емкости для брожения и хранения готовой продукции

В процессе приготовления вина вам понадобятся различные бутылки, большие бутыли и банки. Часть из них потребуется для брожения, в другой будет храниться готовый продукт. Идеальным вариантом будут емкости из стекла. Именно стекло лучше всего подходит для пищевых продуктов, ведь оно не вступает в химические реакции с содержимым, не впитывает и не выделяет запахи. Еще одно преимущество стекла — прозрачность. Вы сможете наблюдать за жидкостью и оперативно реагировать на изменения ее состояния.

Если по каким-то причинам вы не хотите использовать стекло, можно приобрести емкости из других материалов. Стекло достаточно хрупкое и дорогое, поэтому для перевозки потребуется тщательная упаковка. Для брожения можно использовать эмалированную или пластиковую тару. Она обойдется дешевле, но также не будет вступать в реакцию с содержимым.

Профессиональные виноделы, производящие большие объемы, иногда покупают дубовые бочонки для ферментации вина. Однако это дорогостоящее приобретение, поэтому новичкам можно обойтись без него. Дело в том, что для ферментации деревянную тару нужно дополнительно подготовить, что требует знаний и навыков.

Если вы хотите получить чистый вкус, не используйте для брожения и хранения вина емкости из таких материалов:

  • сталь;
  • медь;
  • алюминий.

Перечисленные металлы вступают в химическую реакцию с содержимым, поэтому состав и вкусовые качества вина могут измениться.

Оборудование для измельчения растительного сырья

Оборудование для производства вина - Фото3

Перед началом брожения сырье для вина необходимо подготовить. Его очищают от веточек, плодоножек, косточек (если вы не готовите вино по грузинским рецептам). Это касается не только винограда, но и других плодов, например, яблок, груш и слив. Мягкие плоды, например, малину и смородину, можно отправлять в пресс без предварительного измельчения.

Существует большой выбор оборудования для измельчения и очистки сырья. Небольшие объемы можно переработать механическими приспособлениями с ручным управлением, а для приготовления крупных партий лучше подойдет электрическая техника.

Дробилки для винограда — это машины, которые используются для отделения ягод от стеблей, а затем расщепления винограда, чтобы получить сок, который будет ферментироваться. Существует оборудование разного размера и производительности. Для домашнего виноделия подойдет небольшая дробилка.

Оборудование для отжима и прессования винограда

Важный этап в виноделии — прессование винограда или других плодов. Именно в ходе этого процесса выделяется сок, служащий основой будущего напитка. Раньше отжим выполняли исключительно в ручном режиме, как герой Адриано Челентано в знаменитой сцене. Начинающие виноделы с небольшими объемами производства делают так и сейчас, однако это совсем не обязательно. Сейчас можно приобрести разные прессы для винограда:

  • механические с ручным управлением;
  • гидравлические;
  • мембранные.

Общее устройство пресса выглядит так:

Глубокая бочка наполняется виноградом, а ее стенки имеют решетчатую поверхность, как в корзине, чтобы сок мог просачиваться и собираться в чане внизу.

Сверху есть огромная вращающаяся ручка или 2 отдельные по бокам. Внутри находится большой винт, который перемещает платформу вниз, раздавливая ягоды. Затем сок выливается из патрубков и скапливается в чане, который вынимается.

Гидравлические и мембранные прессы обеспечивают более короткое время прессования. Мембранные прессы сокращают продолжительность процесса вдвое за счет удвоения поверхности процеживания.

Что такое гидрозатвор и зачем он нужен

Оборудование для производства вина-Фото4

Без гидрозатвора очень сложно организовать стабильный процесс брожения. Это знают опытные виноделы. Под действием дрожжей активно выделяется углекислый газ (до 4 м3 на 1 литр полученного напитка). Накопление углекислого газа чревато высоким давлением в бродильной емкости, что может привести к взрыву.

Газ необходимо удалить, но сделать это так, чтобы в емкость не попал кислород. Дело в том, что кислород активизирует жизнедеятельность бактерий, превращающих сусло в уксусную кислоту.

В период активного брожения выделяющийся углекислый газ препятствует доступу кислорода к поверхности. Сусло под гидрозатвором может стоять без перегонки гораздо дольше и не окисляться.

Гидравлический или водный затвор —  это клапан для медленного стравливания углекислого газа.  Он также предохраняет зреющее вино от контакта с воздухом. Устройство состоит из нескольких элементов:

  • уплотнительная резинка, надевающаяся на бутыль;
  • трубка-змеевик, которую при установке заполняют водой.

Впрочем, можно обойтись и без покупки гидрозатвора, вместо этого соорудив его самостоятельно. Представляем 2 самых простых способа изготовить приспособление самостоятельно:

  • Закрыть емкость плотной крышкой и герметизировать стыки. Сделайте в крышке отверстие и вставьте в него гибкую трубку. Другой конец трубки опустите в небольшую емкость с водой. Диаметр трубки не должен быть очень маленьким, иначе она может забиться пеной.
  • Более простой способ — надеть на емкость резиновую перчатку и сделать в ней несколько отверстий. В процессе ферментации перчатка будет надуваться. Если перчатка начала сдуваться, это говорит об окончании процесса ферментации.

Это нехитрое приспособление можно изготовить очень быстро из подручных средств.

Когда нужно сливать вино с осадка и зачем нужна фильтрация

В процессе брожения на дне емкости будет образовываться осадок, а на стенках может появиться налет от дрожжей. Чтобы вкус напитка не ухудшился, вино регулярно снимают с осадка. Во время перелива осадок отцеживают с помощью фильтров. На крупных производствах для этого используют насосы и очистительные фильтры с высокой производительностью.

В домашних условиях вино сливают вручную. Можно использовать самодельные фильтры или купить готовое фильтровальное оборудование. Обычно оно включает один из вариантов фильтра:

  • картонный;
  • тканевый;
  • пластиковый.

Если вы не хотите приобретать оборудование, используйте марлю или похожую ткань.

Зачем нужен ареометр и рефрактометр

Эти приборы не так часто используются для домашнего виноделия. Однако если вы хотите получить качественный продукт, спиртомер, сахаромер, гидрометр, виномер будут очень полезны. Они измеряют разные показатели:

  • плотность;
  • количество сахара;
  • содержание спирта;
  • количество сусла.

Ареометр и рефрактометр — это два похожих инструмента, но они выполняют эти задачи разными способами. Рефрактометр работает за счет преломления света, когда он проходит через образец сусла. Вам нужно всего пару капель, чтобы получить точные показания. Ареометр представляет собой утяжеленный стеклянный поплавок. В верхней части находится шкала, по которой и проводят измерения нужного показателя.

Для виноделия важны навыки, но независимо от вашей области знаний, потребуется качественное оборудование. Его использование значительно упрощает выполнение задач и позволяет создавать наилучшие условия для брожения. Теперь, когда у вас есть четкое представление о предметах первой необходимости для виноделия, покупка подходящего комплекта не составит труда.

Если вы ищете товары для виноделия, в нашем магазине есть все необходимое.

Форма зворотнього зв'язку

Переваги ПП "Ракітов"
Конкурентна ціна
Вітчизняне виробництво
Власне виробництво
Консультація
Повернутися до початку