Все про фаршмішалки: конструкція, принципи роботи та види
Ефективна робота харчових промислових підприємств потребує наявності спеціалізованого устаткування. Серед них особняком стоять тістоміси-фаршмішалки, докладніше про призначення та особливості використання яких ми сьогодні й поговоримо.
Що таке фаршмішалка
Фаршмішалки допомагають виробляти продовольчу сировину, змішуючи її з необхідними інгредієнтами. Результатом роботи даних пристроїв є рівномірно змішана маса, яка може використовуватися для тих чи інших потреб м’ясопереробних, кондитерських, консервних та інших харчових виробництв. Апарат допомагає перемішувати:
- м’ясний та рибний фарш;
- сир;
- овочеві та фруктові суміші;
- інші пастоподібні маси.
Існують потужні промислові фаршмішалки, які використовуються на великих заводах та фабриках. Є менші апарати, їх застосовують на невеликих виробництвах, кухнях ресторанів, в супермаркетах тощо.
Особливості конструкції фаршмішалки
Конструкція фаршмішалки сильно залежить від її призначення. Для невеликого підприємства, на кшталт кафе, використовуються фаршміси невеликої потужності та об’ємом до 50 літрів. Цього більш ніж достатньо для забезпечення потреб пельменної, чебуречної, фастфудного ресторану.
Промислові фаршміси мають вже набагато більший об’єм та потужність. Вони можуть використовуватися не тільки для замісу, але і для помелу м’яса шматками до 500 грамів, у тому числі з хрящами, для ковбаси, фаршу, сосисок та інших виробів. До того ж у таких пристроях передбачено автоматичний привід кришки, завантаження/вивантаження сировини, що дозволяє забезпечити автоматизацію процесу.
Як працює фаршмішалка
Раніше було зазначено, що фаршміс є великою місткістю (робочим бункером), в якому відбувається перемішування маси. Здійснюється це внаслідок одного або двох валів, що виглядають як спіралі або лопаті у формі лопатки. Приводить їх у рух електродвигун (яких може бути два – для кожної лопаті свій). Контролюється процес панеллю керування.
Робота пристрою складається з наступних етапів:
- Завантаження сировини. Виробляється як вручну, так і за допомогою спеціальних систем типу витягів.
- Додавання інгредієнтів у певних пропорціях для отримання потрібного складу.
- Вибір режиму роботи (якщо це передбачено) та запуск процесу. Лопаті починають заважати вміст місткості.
- Наступний контроль консистенції маси, регулювання швидкості, включення реверсивного режиму.
- Вивантаження сировини.
Наявність додаткових функцій у пристрої значно економить час, а значить, дозволяє скоротити кількість людино-годин, необхідних обслуговування системи.
Для оптимізації техпроцесу та отримання передбачуваного стабільного результату продукції, рекомендується ретельно дотримуватись пропорції всіх інгредієнтів, а також використовувати по можливості одну й ту саму сировину.
Типи та моделі фаршмішалок
Як було зазначено вище, вибирати модель фаршмішалки слід виходячи з виробничих потреб. Чим більший обсяг продукції, тим потужніший потрібен апарат, і чим вимоги до цієї продукції вищі, тим більшим набором функцій повинен мати пристрій. Звертати увагу слід на такі характеристики:
- Об’єм чаші.
Чим більше потреби – тим об’ємнішим має бути бункер. Не рекомендується економити на даному моменті з розрахунком зробити два завантаження замість одного, тому що, по-перше, це буде досить затратно за часом, а по-друге, обсяг часто впливає на продуктивність пристрою.
- Потужність.
Уточнювати продуктивність фаршмішалки, яка вам необхідна, слід у продавця при покупці, описуючи йому свої потреби. Більшість апаратів може мати потужність від 1 кВт до 13 кВт залежно від максимальних робочих об’ємів та можливості помелу сировини, а також наявності вакуумної системи.
- Додаткові функції.
Таймер, автоматичний привід кришки, наявність реверсивного режиму, вакуумної системи, кількість швидкостей можуть значно покращити якість кінцевого продукту та скоротити часові витрати на його виробництво.
- Матеріал виготовлення.
Матеріал, з якого виготовлений фаршміс та всі його деталі, впливає на його кінцеву вартість чи не насамперед. Найкраще, зрозуміло, вибирати вироби із високоміцної нержавіючої сталі – вони прослужать довше.
Де замовити промислову фаршмішалку?
Підприємство ПП «Ракітов» надає послуги з підбору, продажу та обслуговування обладнання для виноробства та харчової промисловості. Ось уже багато років ми працюємо на ринку України та забезпечуємо своїх клієнтів якісними товарами, допомагаємо їм налагодити виробничий процес у «від А до Я» та невпинно шукаємо шляхи модернізації для оптимізації всіх напрямків їх діяльності, адже кожен замовник – це наш друг та довгостроковий партнер.
Дивіться наш сайт, звертайтеся до консультантів і отримайте відповіді на всі питання, що вас цікавлять, щодо підбору, купівлі та сервісу фаршмішалок та іншого промислового обладнання.
Коментарі закриті.