Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі

Створення вина – це комплексний та всеосяжний процес. Будь-який винокур знає, що в ньому немає моментів, які були б менш важливими, ніж інші. Все, починаючи від погоди та використовуваного обладнання для домашнього виноробства і закінчуючи найтоншими технологічними особливостями виробництва та зберігання вина, впливає на його смак. Що вже казати про такий фактор, як сировина для цього – тобто виноград.
Зрозуміло, недостатньо просто вибрати гарний виноград, щоб створити вишуканий якісний напій. Розкрити і утримати аромат і властивості плоду вимагає знань, умінь, навичок і, найголовніше, розуміння того, з яким вихідним матеріалом має бути робота і що можна отримати. Саме тому виноробу-початківцю слід, в першу чергу, знати про кращі сорти винограду, щоб мати базу знань для виготовлення цього чудового напою.
Зрозуміло, поняття “кращий виноград” дуже суб’єктивне. Не можна виділити 10 сортів цієї ягоди, щоб нікого не образити. Тому наші рекомендації можуть бути дещо суб’єктивними і не варто ставитись до них категорично.

Чим відрізняється звичайний виноград від винограду для вина

Перш ніж перейти до вивчення сортів винограду, слід згадати, що плоди, які продаються в магазині, далеко не завжди підходять для виноробства. Це столові ягоди, акцент при вирощуванні яких робиться на розмір плодів, виразний смак та аромат.
Для виробництва напою використається технічний виноград. Він має такі відмінності:

  1. Велика кількість цукру (близько 20% проти приблизно 15% у столовому). Це необхідно для вищої спиртуозності сусла.
  2. Вміст соку. Плоди для виготовлення вина мають меншу щільність, але соковитіші, тому дадуть більше рідини для заготівлі.
  3. Розмір ягід. Столові сорти вирощують таким чином, щоб кісточок у ньому було менше, шкірка – тонша. Зазвичай це забезпечується з допомогою великих розмірів ягід. Технічний виноград може мати більшу кількість кісточок і шкурку щільніше. Це важливо для створення деяких вин.

Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі
Доглядати за технічним виноградом безсумнівно простіше, він не вимагає такої ретельної обрізки лози та особливостей ґрунту. Однак це зовсім не означає, що отриманий врожай вийде другорядним. Просто його вирощують із розрахунком на інші потреби. Кінцевий продукт має не менш багатий смак. Просто він буде не таким м’ясистим, великим, через що менш придатним для прямого вживання, ніж столовий.

Кращі сорти винограду для білого вина

Біле вино зазвичай має нижчу кислотність. І річ тут не тільки в тому, що самі по собі ягоди містять менше кислоти. Просто традиційно при створенні цього напою використовується тільки сік і м’якоть плодів, без шкірки і кісточок, тому для обробки білого винограду дуже рекомендується придбати хорошу валкову дробарку з гребеневідділювачем.

Аліготе

Французький сорт аліготе гарний, насамперед, своєю врожайністю. Він дуже невибагливий у догляді, непогано переносить холодну погоду, має незначне осипання і торошення ягід. Грона виростають великими, дуже соковитими (до 80% рідини), а самі плоди, хоч і дрібні, але дуже солодкі та ароматні, з помірною кислотністю.
Хороший виноград також своєю універсальністю. Його використовують для виготовлення шампанських та тихих вин, соків, вживають у готовому вигляді. Напої з нього мають характерний квітково-фруктовий аромат, завдяки чому популярні як столові вина.

Мускат білий

Білий мускат є одним із найпопулярніших сортів винограду для десертних вин. Рівень цукру в ньому коливається в межах 20-25%, а іноді навіть вище, залежно від регіону та країни зростання та ступеня дозрівання. Ягоди мають яскраво виражений мускатний смак і тонкий аромат лози, що дуже важливо, адже останнього часто не вистачає білим винам, при виробництві яких не використовується шкірка і кісточки плодів.
Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі
Догляд за мускатом потребує певних навичок та знань. Кущі цього сорту дуже примхливі як до температури, так і до ґрунту і навіть місця посадки. А ще він сприйнятливий до деяких хвороб, тому як перший виноград для вирощування варто вибрати щось інше.

Рислінг

Виноград сорту рислінг прийшов до нас з виноградників Німеччини. Невеликі ягоди мають дуже тонку, то вкрай міцну шкірку, завдяки чому стійкі до осипання та торошення. До того ж, плоди здатні протистояти вельми серйозним морозам навіть до -20 градусів, тому цілком виправдане його вирощування в регіонах із не найсприятливішим для виноробства кліматом.
Рислінг використовують для виробництва столових сухих вин. Вино з нього має високу кислотність, але при цьому дуже характерні та яскраво виражені квіткові та медові нотки, тому напій порадує навіть тонких поціновувачів. З недоліків – вкрай висока схильність до шкідників і грибків, особливо якщо сезон видався аномально теплим. Проблему вирішує своєчасна обробка саджанців та плодів.

Совіньйон Блан

Білий совіньйон є одним з найпопулярніших сортів винограду, так як відмінно підходить для виноробів-початківців:

  • має гарну врожайність;
  • визріє у зручний для виноробства час – у вересні або на початку жовтня;
  • стійкий до мілдью (хоч і боїться багатьох інших грибкових захворювань);
  • здатний переносити морози до -25 градусів;
  • відмінно піддається змішуванню з іншими сортами винограду.

Особливістю готового напою є насичений оксамитовий смак і аромат, який може відрізнятися залежно від місця виростання саджанця. Через це навіть досвідченому сомельє часом буває складно ідентифікувати цей, начебто, базовий сорт винограду. Його запах може бути як характерно ягідним і навіть тропічним, так і важким трав’янистим.

Шардоне

Шардоне – на слуху навіть у далеких від виноробства людей, які не вживають цей напій. Чому цей сорт настільки популярний? Причин тому безліч:

  • хороша стійкість до хвороб та грибків лози та плодів (у тому числі завдяки природному восковому нальоту останніх);
  • опірність посухам (хоча надмірну вологу ягоди не люблять);
  • швидке визрівання;
  • середнього розміру грона – не маленькі, що важливо для врожайності, і не надто великі, через що ягоди не опадають;
  • помірна кислотність, цукристість та наповненість соковитою м’якоттю.

Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі
Найголовнішою перевагою цього сорту винограду є його відносна нейтральність. На відміну від того ж рислінгу, шардоне не має яскраво вираженого характерного букета, а тому кінцевий смак напою повністю залежатиме від руки винороба. З шардоні виходять як чудові десертні тихі та ігристі вина, так і висококласні сухі напої з благородним крем’янистим ароматом. При змішуванні його з іншим виноградом (навіть червоним) можна отримати дуже цікаві бленди.

Кращі сорти винограду для червоного вина

Червоні вина здебільшого вважаються благороднішими. Зумовлено це складністю отримання кінцевого напою належної якості. Іншими словами, навіть великим заводам-виробникам вин буває складно правильно розкрити та подати виноматеріал. Особливо це стосується сухих напоїв екстракласу, тому що висока кислотність та танінність сусла створює особливі вимоги до технологічного процесу виготовлення вина.

Піно Нуар

Вино піно нуар дуже популярні в усьому світі, тому що при невисокій вартості виробництва мають неймовірно багатий смак, аромат і благородну тілесність, які можуть зрівнятися з найдорожчими елітними напоями.
Однак, якщо ви вже побігли замовляти саджанці даного сорту для самостійного вирощування, то поспішаємо вас зупинити. В цілому лоза і ягоди цієї рослини помірно стійкі до морозів, грибка, перепадів температур, проте в той же час вони і помірно схильні до різних рідкісних захворювань, передбачити які без належного досвіду і засобів дуже складно. Але найголовніше, що піно нуар вкрай погано зростає в низинах і рівнинах і любить виключно гірську місцевість. В іншому випадку середня маса дозрілого грона буде дуже сильно зменшена через приголомшення.

Сапераві

Найдавніший сорт червоного вина, імовірно родом з Кахетії, люблять за його терпкий смак із відчутною тілесністю та в’язкістю. Переважні нотки: чорна смородина, чорнослив, ожина і іноді вишня. Купуючи пляшку сапераві, людина завжди плюс-мінус розуміє, що на неї чекає. Прекрасне недороге вино як для столу, так і для дегустації або вечірніх посиденьок.
Щодо догляду за цим виноградом, то єдиним недоліком є ​​його довге і пізнє дозрівання, яке зазвичай займає до півроку. Сапераві добре протистоїть посухам, морозам, плодоносить на різних типах ґрунтів, крім зовсім сухих, засолених і заболочених. Хоча це стосується 95% сортів винограду.

Монастріл

Популярне у Європі сухе столове вино родом із Іспанії. Смак припаде до вподоби любителям сапераві: яскравий, ягідний, терпкий і в’язкий, пряний і дуже масивний. При цьому аромат може бути надто незвичайним і агресивним – напої з великою витримкою мають характерний запах кори, дичини, крові. Монастріль використовуються як самостійно, так і для створення блендів із виноградом сортів гренаж та шираз.
Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі
Зростає даний виноград відповідно до свого смаку і темпераменту країни, родом з якої він прибув. Йому необхідний спекотний клімат, багато сонця, сухе та довге літо. Якщо переборщити з поливом або погода видасться вологою, то виноград може не дати врожаю або дати, але загинути наступного року. Зрозуміло, в умовах сухості та високих температур про якийсь грибок або інші захворювання говорити практично не доводиться.

Каберне-Совіньйон

Вина каберне-совіньйон можна назвати, мабуть, найпопулярнішими напоями у своїй категорії. Яскравий фруктовий смак і рівний смак, помірна кислотність, невисока вартість робить ці вина дійсно відмінним вибором для всіх і кожного. Крім того, вміст пляшки може довго визрівати і наполягати сам собі, дивуючи кінцевим багатством і різноманітністю букета навіть досвідчених сомельє.
Та й вирощувати каберне-совіньйон справа дуже вдячна. Факт того, що виноградники цього виду займають найбільшу площу у всьому світі, зайвий доказ цього. Виростати він може як у спекотному сухому, так і у вологому прохолодному кліматі від Аргентини та Канади до Китаю та Австралії. Кущі стійкі до морозів до -30 градусів навіть без утеплення, мають вроджений імунітет до хвороб, не надто привертають увагу комах, проте препарати проти листовійки, павутинного кліща, сверблячка купити варто.

Мерло

Мерло є досить легким столовим вином, кінцевий смак, аромат і тіло якого дуже залежить від технології виробництва та витримки. Саме тому багато хто недооцінює цей напій, оскільки вважають його “безхарактерним”. Однак інші стверджують, що саме в цій легкості слід шукати суть напою, як шукаєш її між рядками у віршах великих поетів.

Десять найкращих сортів винограду для виноробства у світі
Що стосується зростання, то за цими показниками легкий і ненав’язливий міро легко адаптується до будь-яких кліматичних умов і при цьому дуже швидко дозріває, що робить його ідеальною сировиною для масового виноробства.
Запам’ятайте головне – немає поганого чи хорошого винограду. Кожен з сортів має свої особливості, які й роблять світ виноробства таким глибоким, різноманітним, що підносить сюрпризи кожному, хто до нього входить. Тому бажаємо вам знайти свої улюблені сорти винограду та досягти досконалості у створенні з них вина.