Вибираємо дробарку для винограду: види, особливості та принцип роботи
З настанням осені у винарів починається сезон перероблювання винограду. З цією метою використовують подрібнювачі – установки, за допомогою яких ягоди змізерніють до консистенції, придатної до подальшого виробництва вина. Вони відрізняються простою конструкцією, тому використовуються в домашньому і промисловому виготовленні вина.
Принцип роботи і конструкція
Виноградна дробарка зазвичай є пристроєм із завантажувальним блоком і парою вальців, встановлених на дні паралельно один одному. В процесі виробництва обертання вальців здійснюється шляхом системи, в комплектацію якої входять ручки й шестерінки. У конструкцію деяких дробарок входить місткість, в яку потрапляють подрібнені виноградні ягоди. У інших дробарок з цією метою можна використовувати дерев’яний або пластиковий посуд.
Коли врожай вже зібраний, виноград починають засипати у блок завантаження. Обертаючи ручку, оператор запускає вальці подрібнювача, які під дією шестерінок починають рухатися у різних напрямах. Проходячи між ними, шкірка ягід винограду лопається, а вивільнений сік і м’якуш вирушають в тару для мезги. Кісточка винограду залишається цілою.
Як вибрати виноградний подрібнювач?
Принцип роботи
У домашніх умовах, коли необхідно подрібнити невелику кількість винограду, можна використовувати ручну дробарку. У промислових умовах застосовуються установки з електроприводом. Їх переваги:
- висока продуктивність(до 2300 кг/год.),
- рівномірне дроблення виноградних ягід,
- потужність (до 1,5 кВт).
Використати ручну дробарку треба в парі, де один займається наповненням завантажувального блоку, а другий обертанням ручки. Продуктивність такої дробарки залежить від швидкості обертання ручки. Як правило, у такий спосіб можна подрібнити не більше 500 кг винограду.
Тип подрібнювача
Принцип роботи виноградної дробарки залежить від конструкції. Вона може бути валковою або відцентровою. Основним механізмом подрібнювачів валкових є рифлені, гладкі або лопатеві валки. З їх допомогою добувають сусло, з якого у результаті отримують вино високої якості.
Основою відцентрових подрібнювачів є ротор, що обертається з високою частотою. Тут виноград подрібнюється під ударами роторного механізму. За допомогою будь-якої з цих дробарок можна отримати сусло, яке йде на виробництво червоних сортів вина.
Матеріали
Матеріал – один з основних критеріїв, за яким розрізняються установки для подрібнення винограду. В умовах виробництва можна використовувати устаткування, виготовлене з:
- дерева,
- пластика,
- високоміцній сталі.
При виборі устаткування для виробництва вина треба врахувати кислотостійкість матеріалу. Сік ягід винограду відрізняється високою кислотністю, тому легко руйнує матеріали. У домашніх умовах для подрібнення винограду можна використовувати дерев’яні дробарки.
Тип завантаження
Установки для виробництва вина оснащуються вертикальними або горизонтальними завантажувальними блоками. Причому в комплект до відцентрових подрібнювачів йдуть горизонтальні блоки, а до валкових – вертикальні.
Фізичні параметри
Дробарки, які можна використовувати для подрібнення виноградних ягід і виробництва різних сортів вина, розрізняються за вагою і габаритам. Як правило, параметри механічних подрібнювачів стандартизовані.
Ось деякі з них:
- пристрій з блоком завантаження вагою 15 кг: вага – 18 кг, габарити – 1000х390х490 мм;
- пристрій з блоком завантаження на 15 кг з віддільником гребеня: вага – 35 кг, габарити – 1120х460х580 мм;
- пристрій з блоком завантаження на 25 кг: вага – 29 кг, габарити – 1210х620х400 мм;
- пристрій з блоком завантаження на 25 кг з віддільником гребеня: вага – 40 кг, габарити – 1210х520х690 мм.
Параметри електричних дробарок також залежать від продуктивності. Наприклад, установка потужністю 1200-1500 кг/год. при габаритах 1200х600х690 мм може важити майже 51 кг, тоді як пристрої продуктивністю 2000-2300 кг/год. – 94 кг.
Наявність віддільника гребеня
На смакові якості вина впливають дубильні речовини, додані в процесі виробництва при переробленні гребенів або кісточок винограду. Швидкість дозрівання гребенів менша, тому дубильних речовин в них більше. Якщо не вжити заходи щодо зниження їх концентрації, вино вийде міцним. При високій концентрації дубильних речовин напій буде гірким.
Для усунення гіркоти можна оформити замовлення на подрібнювачі з віддільником гребенів. Вони оснащені валом, що розділяє гребені і ягоди. Перші вирушають в спеціальну ємність, другі піддаються подальшому перероблюванню. Ці дробарки можна використати при виробництві білого вина. Використати такий подрібнювач при виготовленні мускатних напоїв не можна, оскільки тут сировиною виступає зав’ялений і заземлений виноград.
Коментарі закриті.