Насос для меду – який підійде?
Мед – одна з найулюбленіших ласощів, наділена корисними властивостями, незвичайною консистенцією, унікальним смаком. Його виробництвом займаються як в домашніх умовах, так і харчовій промисловості. У обох випадках процес обробки проходить за одним і тим же принципом, але для цього використовується різне устаткування. Якщо власники невеликих пасік обходяться компактною медогонкою, на великих бджільницьких комплексах потрібно промислове устаткування для перероблювання меду. До нього відноситься імпелерний насос і спеціальна помпа для перекачування в’язких продуктів.
Особливості і переваги імпелерних насосів
Головною деталлю імпелерного насоса є гнучка харчова крильчатка. В процесі роботи вона обертається, попутно виштовхуючи солодкий продукт своїми лопатями. Відлагодженій роботі сприяє особлива форма камери. Завдяки ній робоче колесо здатне захоплювати мед з вхідного патрубка і проштовхувати його ближче до виходу. Особлива конструкція і двигун, працюючий на невеликій швидкості, дозволяють ефективніше здійснювати перекачування продукту.
На бджільницьких фермах найчастіше використовують насоси з електродвигуном, працюючим зі швидкістю 900 об/хв. Якщо узяти агрегат з вищою швидкістю обертання(1500-3000 об/хв.), його робоче колесо ковзатиме і не зможе захоплювати мед. Через це процес перекачування буде порушено.
Існують також гвинтові насоси. На різних етапах виробництва вони перекачують медову масу, допомагають фасувати готовий продукт у бочки. Якщо пристрій оснащений поршневим дозатором, то дозволяє розподіляти масу відразу по банках або лотках для відвантаження з подальшим транспортуванням.
Гвинтові насоси працюють за принципом обертання хвилеподібного ротора. Їх камера спроектована так, щоб під час обертальних рухів усередині самого насоса утворювалися дрібніші камери. Завдяки такій конструкції насос здатний перекачувати медову масу, виноградну мезгу, в’язкі або рідкі харчові продукти з включеннями.
Особливості застосування помпи для перекачування меду
Складність в процесі перероблювання меду викликає його складна текстура. Як тільки температура нагріву досягає 40 градусів, його в’язкість складає 3000-5000 пуаз. Це пояснює, чому не кожен харчовий насос може з легкістю здійснювати його перекачування. ПП Ракитов пропонує спеціальні помпи для перекачування меду, за допомогою яких можна перекачувати й інші в’язкі продукти – джеми, варення, згущене молоко. Завдяки спеціальній конструкції й принципу роботи вона дозволяє перекачувати свіжий мед, зберігаючи його текучу структуру.
Перевага помпи для перекачування медової маси полягає в тому, що вона дає можливість:
- транспортувати рідкі продукти в обох напрямах (напрям потоку можна міняти за допомогою перемикача з функцією реверсу);
- транспортувати продукти, що містять тверді фракції (застиглі частинки, залишки воску);
- використовувати пристрій для дозування медових і рідких субстанцій (забезпечується внаслідок здатності агрегату підтримувати рівномірний потік при стабільному поданні);
- транспортувати рідкі й в’язкі речовини на висоту до 2 м.
У ПП Ракитов можна купити компактну помпу для перекачування меду, яку можна використовувати на великих бджільницьких комплексах. Попри невеликі розміри, насос обробляє 20 л продукту за хвилину. Виробник рекомендує використовувати її впродовж 20 хвилин безперервно, що дозволяє за один робочий цикл отримувати 400 л меду.