Як підібрати правильний насос для харчової промисловості?
Сільське господарство і харчова промисловість – важливі галузі економіки України. У них використовується складне устаткування, що дозволяє підтримувати важливі технологічні процеси. До нього відносяться і насоси. За допомогою помп поливають сільськогосподарські угіддя, розподіляють корми, транспортують харчові та нехарчові суміші.
Види насосів для харчової промисловості
У харчовій промисловості використовуються наступні види насосів :
- Відцентровий хімічний з магнітною муфтою. За допомогою цього насоса здійснюють перекачування рідин, що використовуються в рослинництві (карбід, сечовина, робочі розчини й так далі).
- Відцентровий самовсмоктуючий. За допомогою установки перекачують рідини, які використовуються при розпиленні, окисленні й перекачуванні рідкого гною. Крім того, він дозволяє розподіляти корм для худоби й воду при іригації полів.
- Відцентровий з одним робочим колесом. За допомогою цієї установки перекачують воду, необхідну при гасінні пожеж, водопостачання, зрошування полів і інших об’єктів сільського господарства.
- Шестерінчастий з внутрішнім зачепленням. Завдання цього устаткування – розподіляти технічні рідини (вода, гас, дизельне паливо, олія, легка нафта).
- Імпелерний на електричному двигуні. Головна перевага цієї техніки – санітарна гігієнічність, що дозволяє перекачувати з її допомогою харчові продукти з включеннями.
Як підібрати насос для виробничих потреб?
У виробничих умовах використовуються насоси, що сильно розрізняються за конструкцією і принципом роботи. У перекачуючої техніки є багато характеристик, які треба враховувати під час купівлі. Ми виділили сім основних:
- Матеріали. Матеріали відцентрового або поршневого насосу залежать від того, яку рідину планується перекачувати з його допомогою. Кожна з них має певну щільність, температуру, в’язкість і інші фізико-хімічні властивості. Наприклад, технічні суміші краще транспортувати за допомогою помп, оснащених чавунною гідравлічною частиною з простим торцевим ущільненням. Специфічні склади краще розподіляти за допомогою техніки, виготовленої з титану, бронзи або високолегованої нержавіючої сталі.
- Конструктивні особливості. Дві помпи, що виконують абсолютно однакові функції, можуть сильно розрізнятися за конструкцією та габаритам. Тому, щоб підібрати устаткування перероблювання меду чи виконання іншого виробничого завдання, треба заздалегідь проконсультуватися з інженером. У невеликих приміщеннях прийнятніше використовувати вертикальні установки, оскільки горизонтальні апарати більше підходять для просторих виробничих цехів.
- Параметри двигуна. Щоб компенсувати постійно зростаючі ціни на електрику, краще відразу вибрати енергоефективне устаткування. Агрегат має бути оснащений електромотором класу не менше IE3. Зараз навіть можна зустріти помпи з двигунами класу IE5.
- Вартість комплектуючих деталей і ремонту. Замовляючи продукт, виготовлений в Китаї або недобросовісним виробником, треба бути готовим до несподіваних несправностей. Мало хто з таких постачальників надає гарантію. Завдання покупця – заздалегідь дізнатися, чи є у виробника насоса сервісний центр і чи передбачена гарантійне обслуговування. Інакше доведеться купувати нові запчастини, ціна яких нерідко складає 50% вартостей усієї установки.
- Відповідність загальноприйнятим стандартам. Наявність сертифікатів якості у насоса – свідоцтво його надійності та безпеки. Наприклад, помпи для гасіння пожеж проходять сертифікацію у МНС України, а помпи для перекачування харчових продуктів проходять санітарну сертифікацію ЗА. Крім того, устаткування повинне мати маркування ATEX, CE, ISO 9001-2015 і ISO 9001-2008.
- Вбудовування у виробничу лінію. Насос – це усього лише частина великої системи, завдання якої транспортувати рідкі продукти різного призначення. Тому під час купівлі треба зрозуміти, наскільки легко він скооперується із вже наявним устаткуванням.