Гаражне вино в Законі
Гаражне виноробство – авторське виробництво вин обмеженими партіями, почалося і розвивалося у Франції, але з часом стало популярне у всьому світі, у тому числі й на Україні.
Ліцензія на виробництво авторських вин. Особливості отримання
Кожен виробник, незалежно від розміру господарства і вживаного виноробницького устаткування повинен виготовляти продукцію у відповідності за вимогами закону і мати ліцензію на ведення бізнесу. Для того, щоб легально займатися гаражним виробництвом вина в Україні, сьогодні досить отримати ліцензію на виготовлення алкоголю (вина) з власних матеріалів, тобто винограду, вирощеного безпосередньо в господарстві виробника.
Ці законодавчі зміни відкрили нові можливості для розвитку авторського виноробства в країні. Слід зазначити, що винарі, які виготовляють продукцію з власного винограду, тепер не повинні сплачувати сертифікацію, необхідну для ведення оптової торгівлі.
Як новий закон впливає на розвиток виноробства в Україні
Упродовж тривалого часу виноробницька галузь знаходилася в стані стагнації. Навіть ті винарі, які мають власні господарства, атестовану продукцію і виконують вимоги з приготування вина належної якості, не мали можливості розвивати свою справу, оскільки сплачувати ліцензування, виробництво, спеціалізоване устаткування і праця робітників було просто непосильним для них завданням.
У 2018 році, з прийняттям змін до “Закону про державне регулювання й обіг алкогольної й тютюнової продукції”, ситуація змінилася в кращу сторону. Вимоги до виробників відносно ліцензування знизилися. Виробникам не потрібно отримувати сертифікацію на оптову торгівлю.
Зміни в законопроекті спрямовані на стимулювання розвитку виноробства в Україні. Безумовно авторське вино повинне проходити атестацію і перевірку якості, але завдяки зниженню фінансового навантаження, виготівники мають можливість розвивати виробництво і вкладати кошти в удосконалення технології виготовлення напою.
Коментарі закриті.