Винний камінь: утворення, обробка та застосування
Виробництво вина – складний, багатоступінчастий процес, в результаті якого утворюється не лише благородний напій, але і побічні продукти. Одним з результатів спиртового бродіння виноматеріалів є утворення винного каменю – осаду, що кристалізується. Що таке винний камінь – кристалічний осад, що випадає при виробництві вина спиртовим бродінням, його витримці та обробці.
В процесі виробництва сусло постійно піддається очищенню різними методами: пропускається через фільтри, відстоюється в холоді, розділяється сепараторами. Осад утворюється при стабілізації виноматеріалів, осідаючи на стінках або дні місткості. Кристали каменю зневоднюються в декантерах, після чого вино може надалі обклеюватися суспензією бентоніту. Сам сухий залишок краще не викидати, оскільки він приносить користь в:
- медицині;
- кулінарії;
- виробництві текстилю;
- побуту.
Що таке винний камінь?
Осад, що утворюється в у вині, називають по-різному:
- кремом тартар;
- кремор тартари;
- виннокислим калієм.
Незалежно від використовуваної назви, йдеться про одну речовину, що складається з бітартата і тартата калію.
Обидва з’єднання виникають при окисленні винної кислоти, мають схожі якості й застосовуються в однакових сферах. Зовні очищений камінь нагадує білу пудру або ванільний цукор.
Обробка винного каменю
Здобутий безпосередньо з вина осад містить безліч домішок, що пригнічують його корисні властивості. Щоб отримати готовий до застосування порошок, камінь повинен пройти декілька етапів очищення. Винний камінь застосування: додають у косметичні засоби, призначені для догляду за шкірою, туалетну воду, лосьйони та фарби.
Для відділення домішок сира речовина розчиняється в киплячій воді з додаванням невеликої кількості вугілля, сухої глини, яєчного білку. Очищену субстанцію пропускають через пластинчатий фільтр і кристалізують до тих пір, поки кристали не стануть абсолютно білими.
Якісне очищення винного каменю в холодній воді набагато складніше і нераціональне, оскільки погане розчинення речовин призводить до втрати великої частки корисних з’єднань при фільтрації.
Властивості й застосування винного каменю
Очищений виннокислий калій можна використовувати в різних сферах людської діяльності. Речовина знайшла застосування в:
- фармацевтичній промисловості,
- кулінарії,
- фарбуванні тканин,
- лудінні.
Харчова промисловість
Винний камінь можна часто виявити на кухнях. Хазяйки використовують харчову добавку для розпушування тіста (у поєднанні з содою), збивання білків, надання необхідних властивостей глазурі або цукеркам.
Як розпушувач речовина радує відсутністю лужного осаду і відсутністю неприємного присмаку. Часто замість неї використовують лимонний сік або оцет, але цих рідин потрібні більше і їх використання супроводжується опаданням тіста.
Збитим білкам харчова добавка надає велику стійкість. Білкова піна з додаванням виннокислого калію робить списи стійкими до дії високих температур.
При створенні цукерок, глазурі, меренги, випіканні кексів засіб забезпечує необхідну пластичність, а також надає білизну.
При застосуванні в ролі цукрозамінника крем тартар сприяє усуненню хімічних присмаків їжі.
Фармакологія
У медицині засіб відомий як сечогінний і послаблюючий препарат, що відрізняється досить м’якою дією. Застосування речовини у фармакології йде коренями в 19 сторіччя. Відтоді винний камінь призначають для лікування порушення сечовидільних функцій і травлення у випадку:
- порушення роботи венозної системи;
- роздратування ворітної вени;
- утворенні гемороїдальних шишок;
- посилення жовчовиділення і запалення жовчного міхура на тлі виявлення пухлини в печінці;
- початкового етапу гастриту;
- висипань інфекційного походження.
Варто пам’ятати, що властивості винного каменю можуть не принести користі або завдати шкоди здоров’ю, якщо використати засіб без узгодження з лікарем.
Застосування рецептів народної медицини для боротьби з гінекологічними або печінковими захворюваннями, гемороєм без лікарського контролю часто супроводжується виникненням негативних явищ.
Текстильна промисловість
У текстильну промисловість винний камінь проник, завдяки фарбувальним властивостям, а також здатності закріплювати пігмент на волокнах матеріалу.
Осад, що добувається з вина, надає забарвленому текстилю стійкість до вигоряння, забезпечуючи тривале збереження первинного кольору. Крім того, натуральне походження засобу виключає ушкодження волокон тканини, що часто спостерігається при обробці синтетичними речовинами.
Найбільше поширення крем тартар отримав у фарбуванні натурального текстилю (льону, бавовни й ін.) разом з іншими природними пігментами.
У побуті
Винний камінь легко справляється з низкою побутових завдань. До нього часто прибігають для очищення накипу і застарілих плям з:
- латунного або мідного начиння;
- ванн;
- раковин;
- кранів і змішувачів.
Для ефективної дії виннокислий калій змішують до пастоподібного стану з перекисом водню, а потім наносять на проблемну область і залишають до висихання. На завершення залишки пасти змиваються теплою водою.
Кристалічний осад, що утворюється при виробництві вин, здатний принести користь в різних сферах, завдяки численним і різноманітним корисним властивостям.