Специфіка витримки виноматеріалу в ємностях із нержавіючої сталі

Традиції виноробства сягають своїм корінням углиб століть. Сучасне виробництво вина не лише намагається зберегти століттями перевірені технології, а й удосконалити, підвищити їх ефективність та продуктивність. Цьому сприяє спеціальне обладнання для виноробства. Так, незмінним етапом на шляху створення високоякісного алкогольного напою є його витримка, яка, на великих виробництвах, відбувається в ємностях з нержавіючої сталі різного обсягу.

Які завдання має вирішувати витримка вина?

Процес виготовлення алкоголю екстракласу з багатим смаком, насиченим ароматом, відмінною прозорістю і кольором – справа досить непроста, що вимагає володіння багатьма виноробними секретами. Якість кінцевого продукту обумовлена ​​не лише сортом, ступенем зрілості, часом збиранням винограду, але й грамотним дотриманням усіх необхідних етапів первинного та вторинного виноробства. Однаково важлива фаза як дроблення сировини або мацерації (настоюванні сусла на меззі), так і купажування та витримка виноматеріалу, під час якої вино і набуває характерних органолептичних властивостей.
Витримка вина є поміщення виноматеріалу (молодого вина) у спеціальні бідони на певний термін для визрівання. Основне завдання витримки — зробити багатшим смаковий та ароматичний букет продукту, покращити колірну гаму.
Специфіка витримки виноматеріалу в ємностях із нержавіючої сталі
Скільки часу витримують вино? Це залежить від деяких моментів:

  • Сорт винограду, кожен з яких відрізняється різним ступенем насиченості кольору. У червоних ягодах міститься більше барвників, дубильних речовин, танінів та антоціанів, ніж у світлих. Тому період витримки виноматеріалу з низьким вмістом танінів є меншим.
  • Кількість років, коли виноградна лоза давала врожай. Сусло з винограду зі старого куща більш насичене та якісне, що потребує більш тривалої витримки.
  • Технологічний процес. Чим довший період мацерації, тим більше хімічних речовин, включаючи таніни, екстрагується у виноматеріал, що впливає на тривалість дозрівання у більшу сторону.
  • Температурний режим. У холоді вино витримується більший термін, ніж у теплі.
  • Об’єм контейнера. У великих ємностях процес дозрівання також зростає.

В основному саме вид вина зумовлює період витримки. Для масового споживання він не такий тривалий, як для лімітованих партій дорогого алкоголю. Так, столові білі напої покращують букет щонайбільше три роки, легкі білі вина — вісім, благородні білі — здатні зріти й два десятиліття. Алкоголь преміальної якості, наприклад, з елітних червоних сортів, може піддаватися витримці цілих сто років!
Варто пам’ятати, що витримка не має нічого спільного зі звичайним зберіганням готового продукту перед розливом, закупорюванням та транспортуванням у торгові точки.

У яких ємностях витримують спиртне?

До періоду розвитку харчової та виноробної промисловості вино витримувалося в особливих бочках з кришками, матеріалом для виготовлення яких слугувало дерево, найчастіше дуб. Завдяки мікропористій структурі деревини, повітря потрапляло в напій у потрібних пропорціях, що позитивно впливало на дозрівання. Процес проходив швидше, а специфічні речовини з дерева насичували собою вино, пом’якшуючи та гармонізуючи смак. Разом з тим, органічні кислоти трансформувалися в складні ефірні сполуки, надаючи аромату напою.
Специфіка витримки виноматеріалу в ємностях із нержавіючої сталі
Сьогодні, на малих та великих виноробних підприємствах найчастіше залучають резервуари з нержавіючої сталі. Бідони з нержавіючої сталі стали одними з необхідних пристосувань і для домашнього виноробства. Це не дивно, адже сталь вважається міцним і зносостійким матеріалом, особливо для харчового використання.

Плюси витримки алкоголю в нержавійці

У промисловому виробництві спиртних напоїв на різних етапах, включаючи період дозрівання або зберігання, оцінили ємнісне обладнання зі сталі:
Специфіка витримки виноматеріалу в ємностях із нержавіючої сталі

  1. Сталеві резервуари, на противагу дубовим, не впливають на натуральний смак і пахощі вина, його індивідуальний букет тільки покращає.
  2. Структура сталі відрізняється вищою щільністю, що гарантує кращу герметичність ємності та кришки.
  3. Згубна дія повітря на продукт, що витримується в сталевому контейнері, виключена. У ньому вино набуває бархатистої насиченості та приємного післясмаку.
  4. Подібне обладнання оптимально підходить для створення вина з вираженим смаком свіжих виноградних ягід.
  5. Сталеві бідони прості у догляді. Їх легко мити та чистити. Плюс, вони довговічні та універсальні.

У компанії “Ракитов” є функціональне обладнання під будь-яке завдання досвідченого або винороба-початківця. Його використання збільшує шанси на отримання алкоголю лише високої якості та відмінного смаку!