Регідрація дріжджів – як правильно вносити дріжджі?
Регідрацією або обводненням дріжджів називається процес, під час якого відбувається обводнення сухої сировини. Тільки після цієї процедури рекомендується проводити засів у будь-яке поживне середовище. Це важливий етап у виробництві якісних спиртних напоїв. Наприклад, при створенні виноградного вина спочатку використовується спеціальна дробарка для перероблювання сировини й тільки потім проводяться подальші процедури.
Навіщо потрібна регідрація дріжджів?
Як правило, на упаковці з сухою сировиною виробник вказує, що її треба розсипати саме по поверхні сусла. Досить часто використовується цей спосіб внесення дріжджів. Він має свої переваги. В першу чергу це найпростіший варіант додавання сировини та він не вимагає спеціальних знань, навичок або підготовчих процедур. Після того, як дріжджі будуть розсипані по поверхні сусла, починається безпосередньо і сам процес бродіння.
Але є й один істотний недолік, який обов’язково повинен враховуватися. У тих ситуаціях, коли відбувається внесення сухих дріжджів безпосередньо в сусло, відбувається знищення досить великої кількості життєздатних клітин.
Подібні дії призводять до того, що на життєздатні дріжджі, що залишилися, навалюється дуже багато додаткової роботи. Опинившись в серйозній стресовій ситуації, під час процесу бродіння з’являються досить сильні, дуже неприємні й небажані запахи з їдкими ароматами.
Тому, перш ніж додавати сухі дріжджі безпосередньо в сусло, необхідно провести додаткову процедуру – регідрацію. В цьому випадку можна буде запобігти появі різких і неприємних запахів.
У виноробстві особливе місце займає не лише процедура регідрації, але і використання спеціального устаткування. Саме від цього залежить якість готового продукту. Наприклад, у виноробстві дуже популярне застосування спеціальних поршневих насосів які значно спрощують процес створення спиртних напоїв.
Виноград повинен обов’язково пройти декілька стадій перероблювання, а також обов’язкового очищення до того, як перетворитися на ароматне вино. Насосні системи, які застосовуватимуться в цьому виді промисловості, призначені для перекачування рідкої сировини. Вона поступово міняє свої властивості – починаючи з мезги й аж до готового вина високої якості.
Як правильно регідрувати дріжджі?
Можна прочитати багато інформації на цю тему, вивчити рекомендації від фахівців і професіоналів цієї справи. Але тільки на особистому досвіді пізнаються усі тонкощі й нюанси самої процедури.
У виноробстві дуже важливо правильно задати дріжджі. Багатьом здасться, що цілком досить буде сировину засипати в сам фермент. Але насправді цей процес складніший і копіткий, чим могло б здатися на перший погляд.
У той момент, коли прямо в сусло закладаються сухі дріжджі, вони потрапляють в нове середовище і просто не можуть витримати цього. В результаті частина клітин просто втрачає свою життєздатність. Після такої процедури виживають приблизно не більше 60% клітин дріжджів. Одночасно з’являється небажаний дефект – неприємний і досить різкий аромат. Але цих негативних наслідків можна досить легко уникнути, якщо дотримуватися деяких рекомендацій.
Зовсім інакше йде справа, коли проводиться процедура регідрації дріжджів у воді. Якщо наслідувати усі правила і рекомендації, з’явиться можливість зберегти близько 90% живих клітин. І цей показник не може не радувати.
Варто уважніше розібратися з тим, що відбувається з дріжджами після їх внесення у воду. В першу чергу починається відновлення клітин, а якщо бути точніше, то їх стінок. І в самих клітинах протікають певні й досить складні процеси. Вода для дріжджів є досить комфортним середовищем, тому і відбувається їх швидке відновлення.
Важливе значення мають дві умови: чистота і температура. Але чому ж краще вносити дріжджі саме у воду? Сусло є досить агресивним середовищем для сировини, яка дуже ослаблена в сухому стані. І якщо додавати відразу в сусло, створюється стресова ситуація. Якщо ж вводити дріжджі, які вже встигли зміцніти й відновитися, побувавши у воді, сусло стає дуже хорошим і поживним середовищем.
Особлива увага повинна приділятися чистоті. Важливо, щоб у воду потрапляли виключно дріжджі й більше нічого зайвого. Вода, використовувана для процедури регідрації, має бути певної температури.
Розводити дріжджі треба в заздалегідь підігрітій воді (близько 30-40 градусів). Якщо нехтувати цим правилом і нагрівати рідину сильніше, результат буде невтішний – станеться загибель дріжджів, чого допускати не можна. Інакше все доведеться починати спочатку.
У разі, коли використовується холодна вода, регідрується тільки частина сировини. Це приведе до недобору. Бажано використати воду, у складі якої немає хлору. Підігрівається вона в неметалічній місткості.
Особлива увага приділяється вибору дріжджів. Треба уважно оглянути перед купівлею упаковку, щоб її цілісність не була пошкоджена, інакше продукт може втратити свої якості. Важливо подивитися і термін придатності, оскільки зіпсовані дріжджі можуть негативно позначитися на смаку майбутнього напою і не дати потрібній реакції (бродіння).
Щоб значно полегшити процедуру, рекомендується заздалегідь підготувати усі інструменти й місткості, які можуть знадобитися:
- Заздалегідь продезинфікована й ідеально чиста місткість. Підійде як спеціальна колба, так і найпростіша скляна прозора банка (об’ємом 500 мл).
- Чиста вода. Якщо є вірогідність, що в рідині є присутнім хлор, заздалегідь її треба прокип’ятити. Потім вода залишається на деякий час, поки не охолоне, оскільки її температура не має бути понад +35 градусів.
- Спеціальний кухонний термометр. Це дуже важливе устаткування, яке повинне обов’язково використовуватися в процедурі регідрації. З його допомогою можна провести максимально точні виміри температури води.
- Упаковка дріжджів. Можна використати сировину будь-якого виробника, тут немає ніяких обмежень.
Сама процедура регідрації досить проста. Головне — строго дотримуватися наступної послідовності дій і не відступати ні на крок від приведеної інструкції:
- Використовувати можна тільки дріжджі кімнатної температури. Якщо упаковка зберігалася в холодильнику, треба сировину дістати та на якийсь час залишити. Після того, як вони придбають потрібну температуру, починається наступний етап.
- Береться неметалічна місткість, ретельно миється. Додатково рекомендується провести процедуру дезинфекції.
- Зручно відміряти потрібну кількість води за допомогою колби. Можна використати й просту скляну банку. Важливо, щоб колба або інша місткість були стерильними.
- У підготовлену ємність заливається проста вода. На цьому етапі треба строго дотримуватися певних пропорцій: 1 г дріжджів береться на 10 мл води (отже, 10 г сировини на 100 мл рідини).
- Ємність з водою ставиться на плиту і залишається на якийсь час, поки не нагріється. Рекомендується додатково використати спеціальний кухонний термометр. Нагрівається рідина до температури до від +30 до +35 градусів.
- На поверхню води акуратно висипаються дріжджі. Треба сипати сировину невеликими порціями, щоб не утворилися грудочки. Приблизно через 15 хвилин можна склад ретельно перемішати. Якщо все-таки з’явилися грудочки, їх необхідно обов’язково розбити, щоб вийшла дійсно якісна закваска.
- Після того, як дріжджі відновляться, треба знову перемішати склад. Діяти треба обережно, не можна здійснювати занадто різких і інтенсивних рухів. В результаті суміш повинна придбати однорідну консистенцію, що нагадує крем. Треба почекати ще приблизно 5 хвилин.
- Повільно температура дріжджів доводиться до такої ж, як і у сусла. Важливо, щоб ці показники були максимально наближені.
- У сусло невеликими порціями вводиться суміш дріжджів. В результаті виходить якісна закваска.
Деякі виробники дріжджів вказують на упаковці детальну інструкцію, як правильно проводити регідрацію. Важливо строго її дотримуватися і виконувати кожен пункт, особливу увагу приділяючи температурі води. Якщо ж інструкція на упаковці з дріжджами відсутня, можна дотримуватися наведеної вище технології.
Що відбувається з дріжджовими клітинами у воді?
Процедура регідрації дріжджів у виробництві різних алкогольних напоїв (наприклад, вина, пива і т. п.) займає одно з найважливіших місць. Залежно від того, наскільки правильно був проведений цей етап, залежить якість готового продукту.
Якщо говорити звичною мовою, регідрація – це процедура повторного насичення водою речовини, яку заздалегідь було спеціально зневоднено. Відбувається розмочування і подальша активація сухої сировини.
Рекомендовано проводити процедуру обводнення при вищій температурі, ніж бродіння. Головною метою цього процесу є скорочення лаг-фази (часу, необхідного для початку зброджування цукрів в спирті, після того, як дріжджі додаються в сусло).
Після того, як відбувається контакт сухої сировини з водою, починається їх активне відновлення. Клітини дріжджів стають сильнішими, підвищується їх витривалість. В результаті після контакту з суслом, коли утворюється стресова ситуація, вони набагато легше переносять цей процес. При цьому зберігає життєздатність значно більше клітин, чим у разі додавання сировини прямо в сусло.
Не дивлячись на те, що регідрація дріжджів є дуже важливим етапом, проводиться процедура досить просто, без проходження спеціального навчання. Головне — заздалегідь підготувати усі інструменти, які знадобляться в роботі, продезінфікувати їх. Вибрати якісні дріжджі та запастися терпінням. Сама процедура займе приблизно 20-30 хвилин, все залежить від досвіду. З часом проводити її буде набагато легше, поступово опановуючи усі тонкощі та нюанси цього етапу.
Коментарі закриті.