Гаражне виноробство – прибуткове і модне заняття для душі
Гаражне виноробство, ще його називають авторським, відносно нова галузь виробництва вина в невеликій кількості. Назву гаражне, виробництво отримало, завдяки засновникові, який почав виготовлення авторського напою саме в гаражі.
Відмінність гаражного і домашнього виноробства
Авторське виноробство не має нічого спільного з кустарним виробництвом вина, саме в цьому його основна відмінність від напоїв домашнього виробництва. Термін застосовується до господарств невеликого розміру, які роблять напій з винограду власного виробництва. Гаражним називають виробництво, яке обмежується тисячею пляшок в рік.
Авторська продукція характеризується високою якістю, обмеженою накладом і застосуванням виключно натуральних компонентів. В процесі приготування напою застосовується професійна техніка, преси, дробарки, устаткування для фільтрації.
Гаражні напої стали настільки популярними, що навіть великі виробники вин, почали випускати обмежені серії авторських напоїв. Рух винарів – ентузіастів зародився і розвивався у Франції, але з часом набрав популярність, і тепер авторська продукція виготовляється по всьому світу.
Кожне авторське вино, відбиває локальні особливості місця в якому воно було зроблене, унікальність грунту, клімату, традицій обробки лози.
Домашнє виноробство також широко поширене, але на відміну від авторського, воно відрізняється не професійним підходом до процесу виготовлення, здійснюється з порушеннями технології.
Гаражне виноробство. Секрети успіху
Творці авторських напоїв працюють з виноградом з власних виноградників і не боятися експериментувати. Винарі відбирають виноград вручну, для напоїв використовуються як перевірені, так і експериментальні сорти винограду, що дозволяє надати вину різні незвичайні нотки, урізноманітити аромат і привнести долю новизни й свіжості до процесу виготовлення.
Догляд за виноградниками й збір урожаю, як правило, здійснюється членами однієї сім’ї, найняті робітники притягуються рідко. Тільки ретельний догляд, постійний контроль і застосування якісного фільтраційного устаткування й іншої техніки дозволяє отримати продукцію високої якості.
Для збору і сортування ягід, техніка не притягується, виключно ручна праця, таким чином виробник може бути упевнений як в якості винограду, так і кінцевого продукту приготованого з нього.
Виноробницькі техніки для авторського напою також застосовуються самі різні, в деяких випадках автор зупиняється на певній технології виробництва, іноді техніка комбінується, а в деяких випадках експерименти не припиняються, що робить кожну партію унікальною.
Створюються спеціальні експериментальні лабораторії, де ентузіасти – винарі проводять експерименти й домагаються бажаних результатів, щоб продовжувати радувати та дивувати споживачів. Багато винарів замовляють місткості розроблені спеціально для удосконалення процесу.
Авторське вино. Показники якості
Авторське вино, як і інші види вин, має критерії визначення якості, які застосовуються до напою незалежно від того, в господарстві якого розміру воно було зроблене. До основних методів визначення якості відносять:
- органолептичний;
- мікробіологічний;
- хімічний;
- фізико-хімічний.
Простішим і в деяких випадках, єдиним для визначення якості вина є перший метод. Органолептичним методом користуються для визначення якості та натуральності напою на конкурсах і презентаціях. Перевірку проводить дегустатор. Метод має чіткі критерії аналізу і встановлені правила проведення тестування. Для коректного аналізу, вино тестують декілька дегустаторів, потім проводиться звіряння даних і тільки після цього дається оцінка.
За допомогою хімічного методу визначається кислотність і вміст цукрів в продукті. При необхідності хімічний аналіз може бути замінений фізичним. Фізичне тестування визначає кількісний зміст фізичних величин, які побічно вказують на якість продукту.
Мікробіологічне тестування визначає наявність в вині певних мікроорганізмів і процес їх розвитку на різних етапах виробництва. Застосовується для контролю процесу бродіння.
Коментарі закриті.