Декантація вина
Декантування вин – процес, який здійснюється сомельє перед поданням напою, для того, щоб відокремити осад і наситити його киснем. Декантування проводиться за допомогою декантера. Зрілі напої відстоюють (фільтрують), для молодих вин проводять декантацію. Первинна фільтрація вина робиться за допомогою фільтрпреса. Декантація або декантування вина — це процес переливання напою з рідної пляшки в спеціальний графин (декантер).
Як проводиться декантація вина
Переливання молодого вина потрібне, для того, щоб позбавити напій від сторонніх запахів і танінів. Процедуру виконують за декілька годин до подання пляшки на стіл. Напій переливають в карафу, вино збовтують, роблячи так звану “розминку”. Під час переливання пляшку слід тримати досить високо. Для правильної декантації молодого напою використовується карафа з широкою шийкою, таким чином відбувається аерація, контакт вина з повітрям.
Для зрілих напоїв перед поданням проводиться відстоювання або фільтрація, процедура не є обов’язковою, але якщо виконується, то проводиться максимально ретельно. З часом таніни в вині утворюють осад, який збирається на дні, для того, щоб в келих при поданні цей осад не потрапив, за декілька годин необхідно встановити пляшку у вертикальне положення, щоб він зібрався на дні. Після того, як усі частки осядуть, необхідно перелити напій в карафу, цей процес проводиться при хорошому освітленні.
Переливати напій слід незадовго до подання, для переливання використовується карафа з невеликою шийкою, щоб звести контакт рідини з повітрям до мінімуму. Аерація в цьому випадку не потрібна.
Навіщо вину “дихати”?
Дати вину подихати – означає забезпечити інтенсивний контакт напою з повітрям. Процес потрібний для усунення неприємного запаху, який може спостерігатися у молодих вин. В деяких випадках потрібно “заспокоїти” вино, усунути таніни. Аерація також сприяє усуненню діоксиду сірки, який може створювати неприємні відтінки аромату.
Після збагачення напою киснем спостерігається значний ефект, аромат стає приємним і тоншим. Процедура аерації проводиться за дві – три години перед поданням, для її проведення використовується спеціальна карафа – декантер з широкою шийкою, що забезпечує якнайповніше зіткнення вина з повітрям. Карафа для аерації необхідно підготувати, обполоснути гарячою водою.
Слід зазначити, що аерація процес не обов’язковий, для того, щоб зрозуміти, чи потрібно її проведення, сомельє відкупорює пляшку і за ароматом і кольором вмісту визначає необхідність в проведенні процедури. Окрім того сомельє може запропонувати клієнтові спробувати вино і провести процедуру з його схвалення.
Коментарі закриті.