Виробництво вина – трудомісткий процес, зі складною технологією, що включає в себе безліч етапів, які допомагають отримати хороший напій. Фільтрація – один з найважливіших операцій при його виготовленні, вона допомагає уникнути попадання в вино опадів дріжджів, мікроорганізмів, механічних суспензій і винного каменю.
Фільтрація вина
Найпростіший і найпоширеніший тип фільтрації при у виноробстві – попередня, яка застосовується перед тим, як приступають до більш тонким методам очищення.Обладнання попередньої фільтрації відмінно справляється з досить великими і грубими частками, дозволяючи повністю від них позбутися, тим самим захищаючи інше обладнання. Зазвичай для цієї мети підходять мембранний або Кізельгуровий фільтр.
Після попередньої фільтрації, часто використовують тонке, освітлюючі очищення. Воно допомагає прибрати з напою суспензії, наприклад, винний камінь. Це покращує смак і колір вина, роблячи його більш прозорим і світліше. В цьому випадку, використовують мембранний дрібнопористий фільтр.
Ще один тип очищення – полірування напою, яка, як можна здогадатися з назви, надає йому блиск. Вона виконується безпосередньо перед розливом і в значній мірі впливає на зовнішній вигляд вина, що привертає покупців в магазині.
Перед розливом, у виноробстві, застосовують і інший тип очищення – холодна стерилізація. Вона вирішує безліч проблем, включаючи підвищення якості виготовлення, разом зі зниженням витрат на виробництво. Також, стерилізація допомагає зберегти органолептичні показники, позбавляючи вино від мікроорганізмів. Для цього підходять мембранні картриджі, з різним розміром пір, залежних від того, наскільки напій бактеріально завантажений. Існують приклади виробництв, де, при виготовленні, попереднє очищення використовується разом зі стерилізацією, за допомогою фільтрувального обладнання з двома картриджами різного призначення.
Види фільтрів для вина
Очищення напою за допомогою фільтрувального обладнання допомагає позбутися від усіх компонентів, які негативно позначаються на його зовнішніх і смакових якостях. Практично завжди, техніка підбирається індивідуально, з урахуванням особливостей певного виробництва і побажань щодо результату. Фільтрів для виноробства існує кілька видів:
- кізельгуровий, застосовується для різних видів очищення, крім стерилізації та видалення грубих опадів;
- фільтр-прес рамний или фільтр-пресс пластинчастий, найкраще справляються з опадами;
- вакуумний ротаційний, вимагає контролю з боку робітників, але добре підходить для фільтрації опадів;
- картонні, використовують для очищення перед розливом або перед проходженням через мембранний фільтр;
- лентікулярні, відрізняються своїм закритим типом і часткової стерилізацією вина;
- тангенціальні, в яких напій проходить через мембрану під тиском, підходять для практично всіх видів фільтрації.
Наша компанія пропонує обладнання для виноробства та фільтрації на різних етапах виготовлення напою. В онлайн-магазині нашої компанії є широкий вибір високоякісної техніки, замовити відправку якої можна в різні міста.
Отримати безкоштовну консультацію